Vervolgroman op “The handmaid’s tale” uitgelekt in de Verenigde Staten, ondanks strikt embargo

De publicatie van “The testaments” van Margaret Atwood, het langverwachte vervolg op haar succesroman “The handmaid’s tale”, verloopt minder strak dan gepland. De roman zou dinsdag wereldwijd verschijnen, maar in de Verenigde Staten hebben honderden lezers het boek al in handen. Er komt ook een nieuwe tv-serie.

Het leek wel de lancering van een nieuwe Harry Potter of Dan Brown, de verschijning van “The testaments”, het langverwachte vervolg op "The handmaid's tale" van Margaret Atwood. Niet eerder dan om middernacht op dinsdag 10 september zou het boek in de winkel liggen, in de Engelse versie, maar bijvoorbeeld ook in Nederlandse vertaling.  

Streng embargo ...

Enkel journalisten en ook de juryleden van de Bookerprijs hadden al een drukproef gekregen, maar die moesten een contract ondertekenen waarin ze beloofden niets van de inhoud prijs te geven. Ondanks dat strenge embargo en alle veiligheidsmaatregelen die recht uit Gilead lijken te komen - de fictieve toekomstsamenleving waarover beide boeken gaan - is het hek van de dam.

... maar niet waterdicht

In de Verenigde Staten hebben zo’n 800 lezers die het boek hadden besteld bij internetwinkel Amazon het gewoon thuisbezorgd gekregen, een week voor de geplande datum.  Tot hun grote vreugde: 

“Een fout van de verkoper, die nu weer is rechtgezet,” zegt uitgever Penguin Random House. 

Het lek veroorzaakt wrevel bij de gewone boekhandel, die zich wel strikt aan het embargo houdt. 

Nu het boek zijn weg vindt naar de lezer, zijn in Engelstalige media ook al enkele recensies verschenen. De Britse krant “The Guardian” publiceert vandaag een lang fragment.

Wereldwijde lancering

Hoe dan ook: op dinsdag 10 september vindt de officiële lancering plaats."De testamenten" ligt dan ook bij ons in de boekhandel, in Nederlandse vertaling. De 80-jarige Canadese schrijfster Margaret Atwood wordt dan uitgebreid geïnterviewd in Londen, en die show wordt wereldwijd in bioscopen uitgezonden, bij ons in Cinema Palace in Brussel.

Bekijk de trailer hier onder, en lees daarna verder:

Het boek “The handmaid’s tale” -"Het verhaal van de dienstmaagd" - dateert van 1985. Het vertelt het verhaal van June/Offred, een jonge vrouw in een Amerika dat een religieuze dictatuur is geworden, waarin vrouwen geen rechten meer hebben. Van het boek is eerst een film gemaakt, geregisseerd door Volker Schlöndorf. In 2017 volgde een tv-reeks, die een wereldwijd succes werd.

Het thema vrouwenonderdrukking raakte een gevoelige snaar in tijden van #MeToo. Bij manifestaties voor vrouwenrechten worden sindsdien de rode kostuums van de dienstmaagden gedragen. De eerste tv-serie is gebaseerd op het boek, reeks 2 en 3 zijn verzonnen door scenaristen.

Nieuw boek, nieuwe tv-serie

34 jaar na het eerste boek heeft Margaret Atwood nu een vervolg geschreven. Het verhaal pikt de draad van “The handmaid’s tale” op, maar dan 15 jaar later. De roman heet “The testaments”, vertaald als "De testamenten". Streamingbedrijf Hulu en MGM zouden al plannen hebben om van dat boek ook een tv-serie te maken.

Nog voor het boek in de winkel ligt is het al genomineerd voor de prestigieuze Bookerprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in het Engelse taalgebied. “The testaments” staat op de shortlist van zes boeken. Midden oktober kennen we de winnaar.

Meest gelezen