Vlaamse toponderhandelaars weer bijeen: "Nog een paar knelpunten die moeten worden opgelost"

De Vlaamse toponderhandelaars zitten vanmiddag samen om de knopen door te hakken waar de inhoudelijke werkgroepen niet uit zijn geraakt. Ongeveer twee derde van die groepen heeft de werkzaamheden al afgerond. Witte rook wordt vandaag nog niet verwacht, maar het blijft nog altijd de bedoeling dat formateur Jan Jambon (N-VA) op 23 september als minister-president zijn regeerverklaring kan voorstellen tijdens de openingszitting van het Vlaams Parlement. 

Op 13 augustus bracht formateur Jambon de centrale werkgroep voor de nieuwe Vlaamse regering voor een eerste keer samen. Daarna gingen 15 inhoudelijke werkgroepen aan de slag. Die hebben de voorbije drie weken heel wat werk verzet: volgens Belga zou een 10-tal werkgroepen intussen rond zijn.

Dat betekent echter niet dat er over alles een akkoord is. De afspraak was dat de groepen alles zo goed mogelijk zouden voorbereiden voor de centrale werkgroep. Die moet de allermoeilijkste knopen nog doorhakken. Dat heeft onder andere te maken met financiën. "Er zijn nog een paar knelpunten", zegt formateur Jan Jambon (N-VA). "Die moeten natuurlijk worden opgelost 

Er zou vandaag ook een nieuw cijfer komen over het verwachte begrotingstekort voor volgend jaar. Het cijfer van 600 miljoen euro, dat de Vlaamse administratie becijferde, zou worden bijgesteld.

Het is de bedoeling dat de centrale werkgroep, met daarin onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever, CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vanaf vandaag gedurende verschillende dagen samenzit. 

Lees verder onder de grafiek.

Toch werken ook de inhoudelijke werkgroepen nog even door. "In de loop van deze week zullen die normaal al hun werkzaamheden beëindigen", zegt formateur Jambon nog. 

Als alles volgens plan verloopt, heeft Vlaanderen nog vóór 23 september een nieuwe regering, bijna 4 maanden na de verkiezingen van 26 mei. Dat heeft te maken met N-VA-voorzitter en toenmalig informateur Bart De Wever, die in juli de pauzeknop indrukte, in de hoop dat er meer duidelijkheid over de federale formatie zou komen. Die duidelijkheid kwam er niet, waarop De Wever vorige maand Vlaams Belang dumpte, de grote winnaar van 26 mei, en definitief koos voor een voortzetting van de coalitie van zijn eigen N-VA met CD&V en Open VLD.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" gevolgd door duiding van Bart Verhulst: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen