Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN-rapport waarschuwt voor oplaaiend geweld in Burundi

In 2020 zijn er presidentsverkiezingen in Burundi. Een VN-rapport waarschuwt voor een verhoogd risico op schendingen van de mensenrechten en geweld tegenover de Burundese bevolking. De VN-onderzoekscommissie over Burundi stelt dat er een klimaat van angst en intimidatie heerst in het land. Iedereen die geen steun betuigt aan de regerende CNDD-FDD-partij zou potentieel gevaar lopen.

Volgens de risicoanalyse van de Verenigde Naties is er een groot risico op meer geweld, zoals ontvoeringen, martelingen en moorden op politieke tegenstanders.

Dit risico wordt versterkt in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2020. Het VN-rapport stelt vast dat de overheid zijn greep over gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties de laatste jaren heeft vergroot. De meeste partijen zouden zijn geïnfiltreerd door de overheid, wat het meerpartijenstelsel van het land onder druk zet.

Het rapport van de VN-commissie inzake Burundi gaat verder door te stellen dat president Pierre Nkurunziza zijn macht op verschillende niveaus heeft uitgebreid. Zo wordt er gevreesd dat de president zich verkiesbaar stelt voor een vierde termijn nu hij het mandaat heeft gekregen om onafgebroken tot 2034 aan de macht te blijven in het geval dat hij in 2020 herverkozen wordt.

Bovendien is de commissie van de VN-Raad voor de Mensenrechten verontrust over de situatie van naburige gewapende rebellengroepen in de buurlanden. Die hebben verklaard dat ze bereid zijn om geweld te gebruiken om de situatie in Burundi op te lossen.

Meest gelezen