Voedselagentschap waarschuwt voor aankoop voedingssupplementen op internet

Het Federaal Voedselagentschap heeft het afgelopen anderhalf jaar meer dan 100 klachten gekregen over online aangekochte voeding, meestal gaat het om voedings­supplementen. Dat schrijft Le Soir. Maar die middelen zijn volgens het Voedselagentschap niet altijd zonder gevaar. Vaak komen ze uit het buitenland en zijn ze niet erkend.

Belgen kopen graag voeding via het internet. Uit cijfers van handelsfederatie Comeos blijkt dat ongeveer 31 procent van de Belgen dit wel eens doet. Om de kwaliteit van deze producten te controleren, heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) een speciale cel opgericht: de cel e-commerce. Sinds de start van de cel in januari 2018 ontving het FAVV al meer dan 100 klachten. Het gaat vooral over voedingssupplementen. Dat schrijft de kant Le Soir.

“De klachten bereiken ons via verschillende wegen”, zegt Liesbeth Vande Voorde van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). “De meeste komen van consumenten zelf, maar ook van andere overheden of via informatie die verkregen wordt van andere lidstaten.”

“ De meeste klachten gaan over voedingssupplementen”, vervolgt Vande Voorde, “want die zijn niet altijd zonder risico.” Daarom wil het FAVV de consumenten ook waarschuwen.

Als dingen te goed worden voorgesteld, als ze te mooi zijn om waar te zijn, raden we aan om die producten niet te kopen

Liesbeth Vande Voorde, Federaal Voedselagentschap

“De voedingssupplementen die online aangekocht kunnen worden, komen vaak van buitenlandse websites en hebben geen notificatie gekregen van de FOD Gezondheid”, zegt Liesbeth Vande Voorde. “Er is geen voorcontrole gebeurd, waardoor ze eventueel ook verboden stoffen kunnen bevatten. Er kunnen bijvoorbeeld geneesmiddelen aan worden toegevoegd die hier in ons land niet zijn toegelaten.”

Maar Vande Voorde duidt nog op een ander probleem, die van de misleiding: “Vaak worden aan die voedingssupplementen ook onterechte eigenschappen toegeschreven, bvb. dat u 20 kilogram zal vermageren in 2 dagen. Als dingen te goed worden voorgesteld, als ze te mooi zijn om waar te zijn, raden we aan om die producten niet te kopen.”

Wie toch soortgelijke producten heeft gekocht en met twijfels zit, kan dit altijd melden. Het Federaal Voedselagentschap heeft een speciaal meldpunt. Dat kan op het gratis nummer 0800 13550 of via de website van het FAVV.

Meest gelezen