Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Walmart beperkt verkoop munitie na schietpartijen in de VS

Walmart, de grootste supermarktketen van de Verenigde Staten, stopt met de verkoop van munitie voor handgeweren en aanvalswapens. Het bedrijf zal ook geen handvuurwapens meer verkopen in Alaska, de enige staat waar Walmart dat nog deed. De beslissing volgt op een reeks schietpartijen in de VS. Walmart zal wel nog munitie voor jachtgeweren aanbieden.

Begin augustus richtte een schutter een bloedbad aan in een Walmart in El Paso, Texas. 22 mensen kwamen om het leven. Enkele dagen eerder werden twee Walmart-medewerkers doodgeschoten door een collega in een winkel in Southaven, Mississippi.

Het zijn deze twee bloedige incidenten die CEO Doug McMillon hebben doen inzien dat er iets moet veranderen. "Het is duidelijk dat stilstand onaanvaardbaar is", zegt hij in een brief aan het personeel. "Ons bedrijf heeft twee verschrikkelijke incidenten meegemaakt in een week. We zullen nooit meer hetzelfde zijn."

Ons bedrijf heeft twee verschrikkelijke incidenten meegemaakt in een week. Het is duidelijk dat stilstand onaanvaardbaar is

CEO Doug McMillon

Jachtgeweren

Walmart stopt nu met de verkoop van kogels voor handgeweren en zwaardere aanvalswapens. Het bedrijf vraagt zijn klanten ook om niet langer zichtbaar een wapen te dragen in Walmart-winkels en roept de Amerikaanse regering op om in te zetten op betere controles van de achtergrond van personen die wapens willen kopen. Walmart verkoopt in Alaska nog altijd handvuurwapens, maar zal daar nu ook mee stoppen.

De supermarktketen is goed voor een vijfde van de totale verkoop van munitie in de Verenigde Staten. Dat zal nu slinken tot zo'n 6 à 9 procent, zegt de CEO. Want de winkels zullen wel nog kogels voor jachtgeweren blijven aanbieden.

In zijn brief zegt CEO McMillon dat hij zelf wapens bezit en dat de oprichter van het bedrijf "een fervente buitenmens was met een passie voor de kwarteljacht".

De oprichter van Walmart was een 'fervente buitenmens met een passie voor de kwarteljacht'

Walmart zit al lang in een ongemakkelijke positie tussen klanten en voorstanders van wapendracht. Veel winkels liggen in landelijke gebieden waar jagers afhankelijk zijn van de supermarkt voor hun jachtmateriaal. De keten lag in het verleden vaak onder vuur voor de verkoop van wapens en allerlei wapenparafernalia, zoals T-shirts en plastic nepwapens. 

Sinds 2015 verkoopt Walmart geen halfautomatische aanvalswapens meer in de winkel. In 2018 besloot de keten geen wapens of munitie meer te verkopen aan jongeren onder de 21 jaar en om ook nepwapens uit de verkoop te halen. Die beslissing kwam er na het bloedbad in een middelbare school in Parkland, Florida.

Wapenlobby: "schandalig"

Voorstanders van een strengere wapenwetgeving en enkele Democratische presidentskandidaten hebben lof voor de beslissing van Walmart. Maar er is ook kritiek. De machtige Amerikaanse wapenlobbygroep NRA noemt de beslissing "schandalig" en voorspelt dat de keten veel klanten zal verliezen.

De vraag blijft of de beslissing van Walmart veel zoden aan de dijk brengt. De meeste wapens en munitie worden nog altijd verkocht in duizenden onafhankelijke wapenwinkels en -beurzen. CEO McCinnon: "In een ingewikkelde situatie, waarvoor geen gemakkelijke oplossing is, proberen we constructieve stappen te zetten om het risico te verminderen dat dit soort schietpartijen nog eens gebeurt."

Meest gelezen