Videospeler inladen...

Antwerpse brandweer vindt laatste vermiste dood onder het puin: het gaat om een vrouw van 87 

In Wilrijk (Antwerpen) hebben de hulpdiensten de laatste vermiste uit het puin van de ingestorte huizen gehaald: het gaat om een vrouw van 87 jaar. Ze is overleden. De brandweer is de hele nacht blijven zoeken. Na een zware ontploffing zijn in Wilrijk gisteren twee huizen en één klein appartements­gebouw volledig vernield. Ook drie andere huizen raakten zwaar beschadigd. Drie mensen werden gisteren nog levend onder het puin vandaan gehaald, twee mannen en een vrouw. De oorzaak van de explosie is waarschijnlijk pas volgende week bekend.

De brandweer zocht sinds gisterenmiddag met man en macht naar vermisten onder het puin. Er werden ook speurhonden ingezet. Drie mensen werden gered, twee mannen - een van 76 en een van 57 jaar - en een vrouw van 47 jaar. Eén van hen kon het ziekenhuis verlaten, de andere twee worden daar nog verzorgd. Eén van hen is zwaargewond geraakt, de andere persoon is stabiel.

Eén persoon bleef echter vermist. Vannacht om 2.30 uur werd het laatste slachtoffer teruggevonden: een bejaarde vrouw van 87. "We hebben de hele nacht voorzichtig gezocht. De dame was al overleden toen we haar vonden", legt Kristof Geens van de Antwerpse brandweer uit. 

De hulpdiensten hebben verder het puin geruimd van de twee ingestorte huizen en het kleine appartementsgebouw. "Bij die ruimingswerken blijven de hulpdiensten voorzichtig te werk gaan, al worden er graafmachines ingezet", vertelt VRT-journalist Marjan Temmerman ter plaatse. Rond de middag - bijna 24 uur na de ontploffing - is het meeste puin geruimd. "De site wordt afgesloten, zodat niemand op het puin kan rondlopen", zegt Jasmien O van de Antwerpse brandweer.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de familie van het dodelijke slachtoffer. Ook het Paleis heeft steunbetuigingen geuit.

Oorzaak nog onbekend, wel asbest gevonden

Alle buurtbewoners zijn gisterenavond naar huis kunnen terugkeren, behalve die van de zwaarst getroffen gebouwen. Alle omwonenden hebben intussen weer gas en elektriciteit, zo laat netbeheerder Fluvius weten. Politie en brandweer hebben samen met Fluvius het aardgas- en elektriciteitsnet gecontroleerd voor alle omliggende woningen, voor ze weer aangesloten werden op het net. Bij een incident zoals in Wilrijk wordt die toevoer tijdelijk stopgezet, om het werk voor de hulpdiensten te vergemakkelijken.

De oorzaak van de ontploffing wordt de komende dagen onderzocht, alles wijst in de richting van een gaslek. Maar wellicht komt daar volgende week pas meer duidelijkheid over. "Er is een deskundige aangesteld, maar die is nog niet ter plaatse gegaan. Het labo is vannacht wel in Wilrijk geweest om vaststellingen te doen. We wachten hun bevindingen af", aldus het Antwerpse parket. Netbeheerder Fluvius en waterzuiveringsbedrijf Aquafin laten weten dat ze "hun volledige medewerking verlenen" aan het gerechtelijke onderzoek.

Volgens Aquafin is er geen mogelijk verband tussen de werken die in de straat werden uitgevoerd, en het incident. "De rioleringswerken op die plaats waren al tien dagen afgerond en voor de lopende werken moest men niet meer in de ondergrond zijn", klinkt het.

Er is ook asbest teruggevonden, maar er zou geen gevaar zijn voor de omgeving. "Er is een speciale firma ter plaatse gekomen om asbest te ruimen", zegt Willem Migom van de Antwerpse politie. "De mensen die momenteel aan het werk zijn om het puin te ruimen, dragen mondmaskers."

De explosie gebeurde in het Antwerpse district Wilrijk, in de straat Ridderveld.

Bekijk hieronder het verhaal van twee ooggetuigen die in "Vandaag" beschrijven hoe ze de explosie beleefden:

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het liveveslag van onze collega Mattias Tuyls:

Videospeler inladen...

Meest gelezen