BELGA/DIRKX

Bende gevat die zware factuur­fraude ­pleegde: verdachte werkte bij post en kon zo rekeningnummers aanpassen 

De federale gerechtelijke politie van Asse heeft een bende opgerold die zich bezighield met factuurfraude in de regio Overijse. Een van de verdachten werkte vroeger bij de post en kon zo het rekeningnummer op facturen aanpassen. Dat is bevestigd aan VRT NWS. 

Tussen oktober 2018 en mei 2019 zouden volgens bronnen dicht bij het onderzoek enkele tientallen facturen zijn vervalst. Uit het onderzoek blijkt dat een van de verdachten vroeger werkte bij de post. Op die manier kon hij de hand leggen op verschillende facturen van bedrijven, waarna hij het rekeningnummer aanpaste.

Nadat het geld was gestort, werd het cash afgehaald door zogenaamde "money mules" die voor de bende werkten. Bij money muling leent een geldezel zijn bankkaart uit aan criminelen of schrijft hij voor hen geld over naar andere rekeningen. Diezelfde tussenpersonen werden ook ingeschakeld om kredieten en leningen  af te sluiten bij een twintigtal bankkantoren op basis van valse documenten. 

Begin deze week ging de politie over tot verschillende huiszoekingen waarbij een aantal verdachten konden worden opgepakt. Bij de actie nam de politie onder andere merkkleding, bankkaarten en bankkaartlezers in beslag. De bende zou ook vertakkingen hebben in het buitenland, maar hoe groot de bende precies is, is niet duidelijk.

Meest gelezen