"Boris Johnson vernederd, Jeremy Corbyn laf": Britse kranten over de thriller die brexit heet

Aflevering zoveel in de brexit-saga levert opnieuw voer voor de Britse kranten. Op de voorpagina's staan de twee hoofdrolspelers centraal. Niet alleen premier Boris Johnson, die gisteren niet zijn beste dag in het parlement beleefde, siert de koppen. Ook zijn belangrijkste rivaal, Labour-leider Jeremy Corbyn, is in sommige kranten kop van Jut.

Horrordag voor de Britse premier Boris Johnson gisteren in het parlement. Het Lagerhuis keurde in drie stemmingen een wet goed die het mogelijk maakt om een brexit zonder akkoord (de zogenoemde no-deal brexit, red) tegen te houden.

Die wet verplicht Johnson om tegen 19 oktober de toestemming van het parlement te krijgen voor een brexit, met of zonder akkoord met de Europese Unie. Het parlement krijgt met andere woorden de controle. Is er geen oplossing, dan moet hij aan Europa uitstel vragen tot 31 januari 2020. Dat past niet in het plaatje van Johnson, die er vooraf op had gehamerd dat de brexit er eind oktober wél zou komen, met of zonder akkoord.

En daarmee was het verhaal nog niet ten einde, want het parlement stemde een voorstel van Johnson voor vervroegde verkiezingen op 15 oktober weg. De Conservatieve premier in het nauw gedreven dus, en dat is ook de teneur op de Britse voorpagina's. Al wordt ook Johnsons uitdager, Labour-leider Jeremy Corbyn, stevig op de korrel genomen.

Guardian: "Vernedering voor Boris Johnson"

"Johnson met zijn rug tegen de muur na drievoudige nederlaag in het Lagerhuis", kopt The Guardian. "De premier werd drie keer gedwarsboomd: een poging van opstandelingen binnen zijn eigen Conservatieve partij en van de Labour-oppositie om een no-deal brexit te blokkeren slaagde met groot gemak. En dan mislukte hij nog in zijn poging om vervroegde verkiezingen af te dwingen." De krant heeft het ook over een "vernedering" voor de premier, met eigen partijleden die zich tegen hem keren.

I: "Eerste minister in het nauw gedreven"

Ook I ziet Boris Johnson in de hoek geduwd "na een dag vol nederlagen in het Lagerhuis". Ze brengen ook de opvallende uithaal van Johnson na diens verlies naar Labour-leider Jeremy Corbyn. De Britse premier noemde zijn opponent "chicken" (vrij te vertalen als "lafaard") en "frit" (vrij te vertalen als "angsthaas") omdat hij de kiezers niet in de ogen wil kijken.

The Times: "Johnson geblokkeerd"

The Times focust net als de The Guardian en I op de manier waarop Boris Johnson sinds gisteren helemaal geblokkeerd zit. "De premier beleefde nog maar eens een schadelijke dag in Westminster" en "kijkt aan tegen een steeds meer wanhopig wordend gevecht om verkiezingen af te dwingen."

Metro: "Hij kan gewoon niet winnen"

Het dagblad Metro houdt het eenduidig op zijn voorpagina: een grote foto van Johnson over zijn toeren, met de grote kop: "He just can't win", "hij kan gewoon niet winnen".

Daily Mirror: "De slechtste premier (sinds de vorige)"

Daily Mirror, nooit een grote fan van Johnson, noemt hem "de slechtse premier van het Verenigd Koninkrijk (sinds de vorige)". Met een grote foto van een teneergeslagen Johnson en een kleinere van zijn voorgangster Theresa May. "Johnson is de eerste premier ooit die zijn eerste drie stemmingen in het Lagerhuis verliest." "Gedwongen om een roekeloze no-deal brexit op te geven", "plan voor vervroegde verkiezingen aan flarden", "aangevallen door zijn eigen partij omdat hij partijleden eruit gezet heeft."

The Daily Telegraph: "'Hypocriete Corbyn verwerpt verkiezingen"

The Daily Telegraph gooit het over een andere boeg en neemt Labour-leider Jeremy Corbyn op de korrel. De krant legt de verantwoordelijkheid voor wat er woensdag gebeurd is, bij Corbyn zelf. "Corbyn is een hypocriet, een schijnheiligaard", klinkt het scherp, "omdat hij verkiezingen dwarsboomt, verkiezingen die een uitweg uit de crisis zouden kunnen bieden." Ook verwijzen ze naar Johnsons opmerkingen over Corbyn als lafaard.

Daily Mail: "Corbyn krabbelt terug"

The Daily Mail gaat nog een stap verder. "Corbyn chickens out", vrij vertaald, "Corbyn krabbelt terug als een echte lafaard". "Hij heeft zelf herhaaldelijk om verkiezingen gevraagd, maar zegt er nu zelf geen te willen steunen zolang er in het parlement geen wet goedgekeurd is die de brexit nog maar eens uitstelt."

The Sun: "Is dit de gevaarlijkste kip in VK?"

De beeldredacteurs van boulevardblad The Sun hebben zich van hun meest creatieve kant laten zien, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Ze plakten het hoofd van Jeremy Corbyn op een kip, met als titel "Is dit de meest gevaarlijke kip van het Verenigd Koninkrijk?". Een verwijzing naar "chicken" (letterlijk "kip", figuurlijk "lafaard"), de term waarmee premier Boris Johnson Corbyn gisteren bedacht. "De premier valt een laffe Jez (bijnaam van Corbyn, red) aan." 

Daily Express: "Boris wil 'de macht van het volk' om verkiezingen af te dwingen"

De Daily Express noemt Jeremy Corbyns weigering om verkiezingen te steunen "een uitzonderlijk laffe daad". Johnson wil dat het land druk zet op het parlement om zijn eisen te steunen, schrijft de krant ook: "Boris stuurt aan op de macht van het volk om verkiezingen te forceren."

Meest gelezen