2019 Luke Dray

Brexit verscheurt ook de familie Johnson: Jongere broer van Boris stapt uit regering en parlement

Na de reeks brexitnederlagen in het Britse parlement heeft premier Boris Johnson vandaag een nieuwe opdoffer gekregen. Zijn jongere broer Jo stopt met politiek, een beslissing die is ingegeven door de recente brexit-ontwikkelingen. "Ik ben verscheurd tussen familietrouw en het nationale belang", zegt Jo Johnson op Twitter.  

Jo Johnson neemt ontslag als staatssecretaris in de regering van zijn broer Boris en als parlementslid voor de Conservatieve Partij. "Het was een eer om mijn kiesdistrict Orpington negen jaar lang te vertegenwoordigen en om deel uit te maken van de regering", kondigt hij aan op Twitter.

Maar "de voorbije weken ben ik verscheurd tussen loyauteit aan mijn familie en het nationale belang. Het is een spanning die ik niet kan oplossen", zegt Johnson, die vindt dat anderen nu maar beter zijn functies voort invullen.

Het is niet duidelijk of Jo Johnson meteen opstapt uit de regering of aanblijft tot er nieuwe verkiezingen komen. Hij heeft alleszins niet de ambitie om zijn zitje in het parlement te verdedigen, waar hij sinds 2010 deel van uitmaakte.

Complexe relatie

Jo Johnson heeft een complexe relatie met zijn oudere broer Boris. Terwijl die laatste een uitgesproken voorstander is van een harde brexit, voerde Jo ten tijde van het brexitreferendum campagne voor het "remain"-kamp. Hij is ook voorstander van een tweede referendum.

Wat hij en zijn broer het voorbije jaar dan weer wel gemeen hadden, zij het om verschillende redenen, was hun verzet tegen het brexitakkoord van gewezen premier Theresa May.

In november vorig jaar nam Jo Johnson ontslag uit de regering-May, maar hij werd door zijn broer opnieuw opgevist toen die enkele weken geleden premier werd. 

Meest gelezen