Topvrouw Dominique Leroy ruilt Proximus voor Nederlandse concurrent KPN: "Het was een moeilijke beslissing"

Proximus-topvrouw Dominique Leroy vertrekt begin december bij het telecombedrijf. Ze gaat aan de slag als CEO bij de Nederlandse concurrent KPN. "Het was een moeilijke beslissing, maar ik wist dat een internationale ervaring ooit mijn pad zou kruisen", zegt ze in een videoboodschap aan het personeel die VRT NWS in handen kreeg.

Telecombedrijf Proximus moet op zoek naar een nieuwe CEO. Topvrouw Dominique Leroy vertrekt dit najaar, op 1 december 2019, naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. Ze volgt er Maximo Ibarra op, die eind juni bekendmaakte op te zullen stappen. "Ze heeft kennis van de industrie, maar is ook erg allround", zegt KPN-voorzitter Duco Sickinghe in De Tijd. Opmerkelijk detail: Sickinghe was jarenlang CEO van Telenet, concurrent van Proximus.

Het vertrek is opvallend, want bij Proximus lopen moeilijke onderhandelingen over een herstructurering. Proximus maakte het nieuws van het vertrek van Leroy bekend na de sluiting van de beurs. Volgens het bedrijf was er nochtans unanieme bereidheid van de raad van bestuur om haar mandaat als CEO te vernieuwen. 

"Maar ik heb zelf beslist om dat niet te doen", zegt Leroy in een videoboodschap aan het personeel die VRT NWS in handen kreeg. "Het was een moeilijke beslissing, maar na rijp beraad heb ik besloten om het aanbod van KPN aan te nemen."

"Persoonlijke en familiale redenen" hebben er volgens Leroy toe geleid dat ze haar carrière in België doorliep. "Maar ik wist dat een internationale ervaring ooit mijn pad zou kruisen. Nu mijn kinderen volwassen zijn, is dit het juiste moment."

Leroy benadrukt dat ze pas 1 december stopt en dat ze de gesprekken met de sociale partners tegen dan wil afronden. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" gevolgd door duiding van Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de videoboodschap van Leroy aan het personeel en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

In oktober 2011 zette Leroy (54) voor het eerst de stap naar Proximus (vroeger Belgacom). Ze is daar sinds januari 2014 gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het uitvoerend comité van de Proximus groep. Ze volgde toen Didier Bellens op. Voordien werkte Leroy 24 jaar bij Unilever. Ze was managing director van Unilever Belux en lid van het directiecomité.

Onder Leroy knoopte Proximus opnieuw aan met een groei van de omzet. Ze kreeg daarvoor veel lof en werd in 2016 zelfs verkozen tot Franstalige manager van het jaar. Toch kwam ze ook enkele keren in aanvaring met de regering, onder meer over aangekondigde tariefverhogingen en over het aanrekenen van huur voor oude telefoontoestellen.

Leroy zal bij KPN een basissalaris van 935.000 euro krijgen, aangevuld met bonussen. Dat is een pak meer dan de 523.000 euro die ze vorig jaar bij Proximus als basisloon kreeg. Ze verlaat Proximus zonder vertrekvergoeding.

De Backer: "Leroy heeft Proximus op weg naar de toekomst gezet"

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) prijst Dominique Leroy voor de "nieuwe commerciële dynamiek" waar ze bij Proximus voor heeft gezorgd en omdat ze het bedrijf op weg naar een digitale toekomst heeft gezet. Dat zegt De Backer in een reactie aan Belga.

"Het is nu aan de Raad van Bestuur om in alle onafhankelijkheid de juiste persoon te zoeken om Proximus verder voor te bereiden op de toekomst", zegt de minister, die Leroy bedankt voor haar werk de voorbije jaren.

Alexander De Croo: "Professionalisme van Leroy altijd gewaardeerd"

Ontslagnemend vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) roemt het professionalisme en engagement van Dominique Leroy. "We hadden soms tegengestelde belangen, maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd", aldus De Croo.

"Als CEO en Telecomminister liepen onze belangen niet altijd gelijk. Zij kwam op voor haar bedrijf, terwijl ik toen ik minister van Telecommunicatie was, uitdrukkelijk de kaart van de consument trok", klinkt het nog. Volgens De Croo liet Leroy de voorbije vijf jaar een frisse wind waaien bij Proximus en is Leroy uitgegroeid tot een belangrijk rolmodel.

Lees verder onder het fragment

Videospeler inladen...

De Clerck: "Ze blijft tot 1 december"

De raad van bestuur van Proximus had liever gehad dat Leroy langer CEO was gebleven. Dat zegt voorzitter Stefaan De Clerck. Hij rekent erop dat Leroy de onderhandelingen over de in januari aangekondigde herstructurering nog kan afronden.

"Ze blijft tot 1 december. Het is mijn vraag geweest dat ze dossiers zo maximaal mogelijk zou afronden. Het kan nog", aldus Stefaan De Clerck.

Vakbond VSOA: "Ook voor ons een verrassend afscheid"

"Ook voor ons is de overstap van Dominique Leroy naar KPN een verrassing. Wij dachten dat haar aanstelling als CEO bij Proximus verlengd zou worden. Het wordt niet vanzelfsprekend om een opvolger voor Leroy aan te duiden", reageert Linda Herremans van vakbond VSOA in "De wereld vandaag".

Meest gelezen