Videospeler inladen...

Amerikaanse succesauteur Jonathan Safran Foer: "De wereld redden begint bij het ontbijt"

Jonathan Safran Foer, de Amerikaanse succesauteur van boeken als "Extreem luid en ongelooflijk dichtbij" en "Dieren eten", is in het land om zijn nieuwe boek te promoten. In "Het klimaat zijn wij" stelt hij dat iedereen iets kan doen aan de klimaatverandering, door anders te gaan eten.

Safran Foer weet hoe hij een goed boek moet schrijven. Ook als hij over het klimaat schrijft, doet hij dat glashelder en meeslepend.  Persoonlijke verhalen wisselt hij af met wetenschappelijke feiten. Hij neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen. Pas op pagina 72 komt hij tot zijn punt: als we de planeet willen redden, moeten we collectief anders gaan eten: we eten  best geen dierlijke producten tot aan het avondeten.

Tweede Wereldoorlog

De pagina's ervoor lezen als een goed geschreven (Amerikaanse) geschiedenisles. Wist u bijvoorbeeld dat Amerikaanse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog collectief het licht doofden 's nachts, maximum zestig kilometer per uur mochten rijden of maximum één kilo vlees per week aten om de oorlog te helpen winnen? Of dat Elvis zich heeft laten inenten tegen polio, waardoor miljoenen Amerikanen zijn voorbeeld volgden, wat een gigantische stap vooruit was om polio de wereld uit te helpen?

Het zijn twee voorbeelden die Foer geeft om duidelijk te maken dat in momenten van crisis kleine, individuele acties van veel mensen samen wel degelijk een verschil kunnen maken. Ook in tijden van klimaatverandering.

We kunnen onze planeet alleen redden als we onze consumptie van dierlijke producten sterk reduceren

Jonathan Safran Foer

Foer gaat nergens de emo-toer op, en vervalt niet in doemdenken. Hij vermijdt het opgeheven vingertje. Maar het boek is wel degelijk een pleidooi. Dat onderbouwt hij met feiten en cijfers, waarbij hij netjes de bronnen vermeldt. 

Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Eetgewoonten veranderen is wellicht één van de moeilijkste dingen die er zijn. Eten is vaak emotie, de argumenten die Foer geeft zijn rationeel. Dat beseft hij. Zo beschrijft hij hoe hij als vegetariër soms ook smacht naar vlees. En hoe hij soms ook toegeeft aan die drang.

Net die details maken het een - welja - verteerbaar boek, dat je op zijn minst doet nadenken over je eetgewoonten. 

Bekijk hieronder het gesprek met Safran Foer in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen