AFP or licensors

Doden bij nieuwe bomaanslag in Kaboel, taliban eisen de aanslag op

In Afghanistan zijn zeker tien doden gevallen bij een bomaanslag in de hoofdstad Kaboel. De aanslag werd gepleegd in de buurt van het hoofdkwartier van de NAVO-missie, en is opgeëist door de taliban.

Een minibus met explosieven werd vanmorgen tot ontploffing gebracht in de buurt van het hoofdkwartier van de NAVO-missie in Kaboel. In dezelfde buurt ligt ook een gebouw van de Afghaanse geheime dienst NDS. Ook zijn er verschillende buitenlandse vertegenwoordigingen, waaronder de Amerikaanse ambassade.

Zeker tien mensen kwamen om het leven. Daarbij zijn ook twee soldaten van de NAVO-missie: een Amerikaan en een Roemeen.

De aanslag is opgeëist door de taliban. De terreurorganisatie zegt dat hij gericht was tegen de Afghaanse veiligheids­diensten. De explosie zou hebben plaatsgevonden op het moment dat een konvooi met buitenlandse troepen langsreed bij een controlepost, het doelwit van de aanslag. 

Eerder deze week pleegden de taliban ook al een aanslag in Kaboel, waarbij minstens 16 doden en meer dan 100 gewonden vielen.

Net deze week zegt de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad erin geslaagd te zijn om na lange onderhandelingen een principeakkoord overeen te komen met de taliban. Dat akkoord moet toelaten dat de Amerikanen op termijn een groot deel van hun troepen terugtrekken uit Afghanistan, terwijl de taliban erover zouden moeten waken dat terreurgroeperingen in Afghanistan geen voet aan de grond meer krijgen. Bij de onderhandelingen tussen de VS en de taliban was de Afghaanse regering evenwel niet betrokken.

Bekijk hier een analyse van Rudi Vranckx vanuit Kaboel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen