Videospeler inladen...

Frank Vandenbroucke: "Vergeet die belastingvermindering. Is geen antwoord op problemen van vandaag"

De volgende regering heeft geen financiële ruimte voor belastingverminderingen of andere mooie beloftes. Dat heeft professor en voormalig SP.A-politicus Frank Vandenbroucke gezegd in Terzake. Landen als Duitsland of Nederland hebben volgens hem wel voldoende ademruimte om in expansie te investeren, maar ons land moet zich concentreren op schuldafbouw.  

"Over de begroting is een heel grondige discussie nodig op Europees niveau", zegt Frank Vandenbroucke. Hij vraagt zich af of het nog zin heeft om alle EU-lidstaten nog strak aan de lijn te houden. "Op het Europese toneel zouden een aantal regeringen nu vooral moeten investeren en geld uitgeven, misschien ook wat meer schulden maken." Vandenbroucke denkt in de eerste plaats aan landen als Duitsland en Nederland, die het op het vlak van begroting relatief goed doen.

Dat laatste geldt niet voor België. "Maar ik vind dat de Belgische regering in dat debat zou moeten meespelen en inderdaad zou moeten zeggen dat het goed zou zijn dat de Duitsers en de Nederlanders een beetje expansiever zijn en een beetje meer inzetten op investeren en economische groei."

Vergeet ook dat je allerlei mooie beloftes gaat kunnen uitvoeren

Professor Frank Vandenbroucke

"De Belgische regering kan dat alleen maar geloofwaardig zeggen als ze haar eigen huiswerk goed maakt. Dat betekent dat je een geloofwaardig pad hebt om de stijging van de schuld tegen te houden." Vandenbroucke vindt het onrealistisch om nu te denken dat je op grote schaal de belastingen kan verminderen. "Vergeet dat je belastingen gaat verminderen. Dat is geen antwoord op de problemen van vandaag. Vergeet ook dat je allerlei mooie beloftes gaat kunnen uitvoeren."

Volgens Vandenbroucke bestaan er jammer genoeg geen snelle oplossingen meer om uit het huidige begrotingsmoeras te raken. "We gaan tijd moeten maken om grondige hervormingen voor te bereiden." Hij verwijst bij wijze van voorbeeld naar de grondige pensioenhervorming die de Nederlandse regering heeft ingevoerd, trouwens in overleg met de oppositie.

Bekijk hieronder het debat in Terzake met Frank Vandenbroucke, pensioenexperte Marjan Maes en gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank:

Videospeler inladen...

Meest gelezen