Videospeler inladen...

Franse haan Maurice haalt het van klagers en mag blijven kraaien

De haan Maurice, die werd beschuldigd van geluidsoverlast op Île d'Oléron, mag blijven kraaien op het eiland in het westen van Frankrijk. De correctionele rechtbank in Rochefort, in het departement Charente-Maritime, heeft beslist om de aanklacht tegen de eigenaars van de haan af te wijzen. Maandenlang stond de rechtszaak rond de haan Maurice symbool voor de strijd tussen de stad en het platteland in Frankrijk. 

Op het eerste gezicht leek het om een ordinaire burenruzie te gaan, maar de afgelopen maanden heeft de zaak de grenzen van het alledaagse overschreden. Heel Frankrijk was in de ban van hoe de eigenaars van de haan Maurice voor zijn dagelijkse zangkunsten werden aangeklaagd voor geluidsoverlast. De aanklacht die Maurice het zwijgen probeerde op te leggen, kwam van een gepensioneerd koppel dat op Île d'Oléron een vakantiehuis heeft.

Met de seponering van de aanklacht kan de haan eindelijk victorie kraaien. De advocaat van de eigenaars reageert opgelucht. De klagers moeten bovendien 1.000 euro schadevergoeding betalen aan de eigenaars van Maurice.

De rechtszaak veroorzaakte in heel Frankrijk veel opschudding. Op het Franse eiland in de Atlantische Oceaan zouden veel Fransen vakantiehuizen bezitten. Gedurende de zomermaanden zakken zij dan massaal af naar Île d'Oléron tot ergernis van de inwoners. In het hele land is de rechtszaak uitgegroeid tot een symbool voor hoe stedelijke inwoners hun eisen opleggen aan het platteland.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen