Videospeler inladen...

Guy Verhofstadt: "Er wordt niet onderhandeld. Opkuisen brexit duurt sowieso nog 4 à 5 jaar"

"Er wordt niet onderhandeld", dat heeft Europees parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) en huidig brexitcoördinator voor het Europees Parlement gezegd in het programma Terzake. Verder duidt Verhofstadt dat we "sowieso nog 4 à 5 jaar bezig zijn om de brexit op te kuisen."  Ongeacht of er een akkoord wordt gesloten met het VK of er een uitstap zonder akkoord volgt.

Het was opnieuw een woelige dag in het Verenigd koninkrijk, met weinig zekerheden over het toekomstige verloop van de brexit. Maar volgens voormalig premier Verhofstadt staat er alvast een ding vast. "Ik weet een ding zeker, dat we nog 4 à 5 jaar bezig zullen zijn met brexit. Ofwel om het stof op te kuisen indien er een "no deal" is. Ofwel om het nieuwe akkoord tot stand te brengen, want eenmaal het VK eruit gestapt is, is het probleem nog niet opgelost. Dan beginnen wij onderhandelingen om het toekomstig akkoord uit te werken".  

Volgens Verhofstadt zou het zeer gevaarlijk zijn om een akkoord af te sluiten met het VK waarbij er een enorm competitief voordeel wordt gegeven aan hun bedrijven ten nadele van onze bedrijven. "Dat mag  niet gebeuren", duidt Verhofstadt. 

"Er wordt niet onderhandeld"

Volgens Verhofstadt wordt er ook niet verder onderhandeld. "David Frost, de hoofdonderhandelaar voor de brexit van de Britse regering, komt regelmatig naar Brussel", zegt het Europees parlementslid. "Maar er wordt niet onderhandeld", gaat Verhofstadt verder. "Wij vragen om een alternatief te geven voor de problemen die je ziet. Bijvoorbeeld voor de backstop in Ierland. Maar dat doen ze niet."

Toch beweert premier Boris Johnson in het Britse Lagerhuis dat ze aan het onderhandelen zijn met de EU. "Ze geven uitleg over wat niet kan. Maar we horen al drie jaar wat niet kan. We willen weten wat er wél kan voor de Britten."

Ze geven uitleg over wat niet kan. Maar we horen al drie jaar wat niet kan. We willen weten wat wél kan voor de Britten

Guy Verhofstadt

Beperkte samenwerking

"De huidige Britse onderhandelaars willen ook dat de toekomstige relatie met de EU op een veel lager pitje zou liggen dan wat voormalig Brits premier Theresa May had afgesproken", zegt Verhofstadt nog.  In het akkoord van May zou staan dat ze een "brede en intense samenwerking willen in de toekomst".

"Maar de huidige Britse regering wil enkel een vrijhandelsakkoord", zegt Verhofstadt. Het parlementslid is zeer bezorgd over deze evolutie. "Ze willen een vrijhandelsakkoord waarbij ze niet verplicht zijn om de regels van de Europese markt te volgen", duidt Verhofstadt en dat is voor Europa "onbespreekbaar".

Uitstel brexit

Als het VK opnieuw uitstel zou vragen voor de brexit, gaat het Europees parlement een positief advies geven. "De Europese raad zou deze beslissing moeten nemen, wij het Europees parlement zullen daar dan een positief advies voor geven."

Verder komt er nog een Europees steunfonds om bedrijven in de EU te helpen die het meest getroffen zullen worden bij deze uitstap. "Het gaat om bestaande fondsen. Twee fondsen op Europees vlak, die voor een groot deel zullen omgevormd worden, om eventuele klappen op te vangen", aldus Verhofstadt. "Altijd in de hoop dat het niet nodig zal zijn".

Bekijk hier het volledige fragment uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen