Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Indonesië herstelt geleidelijk internet in Papoea na onrust

De inwoners van de oostelijke provincies Papoea en West-Papoea van Indonesië hebben geleidelijk aan opnieuw toegang tot het wereldwijde web. De Indonesische regering had twee weken geleden het internet in de provincies afgesloten in een poging om de onrust in de regio te bedwingen. De Papoeanen protesteren tegen de aanhoudende discriminatie door de regering en voor een referundum voor de onafhankelijkheid van de regio.

De Indonesische regering is gisteren gestart met de toegang tot het internet langzamerhand te herstellen in de provincies van Papoea en West-Papoea. Twee weken geleden had de regering het internet afgesloten in een poging om de aanhoudende betogingen en onrust in de regio te onderdrukken. 

De Indonesische autoriteiten hebben hard opgetreden om de opstanden neer te slaan. Sinds vorige week lieten er, volgens de Indonesische overheid, al 5 burgers en 1 soldaat het leven en zijn er al 15 burgers en 1 politieagent gewond geraakt. De centrale regering vindt nu dat 29 van de 42 getroffen districten veilig genoeg zijn om ze opnieuw toegang tot het internet te geven. 

(Lees verder onder de foto)

In de provincies Papoea en West-Papoea heerst al langer algemene onvrede over hoe Papoeanen worden behandeld door de Indonesische regering. De protesten zijn begonnen op 19 augustus na hard optreden van de Indonesische politiemacht. Zij zouden Papoeaanse studenten hardhandig hebben aangepakt toen ze voor de zelfbeschikking van de regio betoogden. 

Het Indonesische Papoea is het westelijke deel van het grondstofrijke eiland Nieuw-Guinea. Sinds de jaren 60 zijn separatisten in het gebied aanwezig toen de provincies aan Indonesië werden toegewezen na een omstreden referendum. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen