Nicolas Maeterlinck

Raad van State geeft minister van onderwijs Crevits gelijk: islamitische school in Genk krijgt geen erkenning

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft gegronde redenen om de erkenning van de islamitische school in Genk te weigeren. Dat zegt de Raad van State in een arrest en werd aan onze redactie bevestigd. 

Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besliste vorige week om het Selam College in Genk geen erkenning te geven. Het college zou volgens de Vlaamse overheid niet voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.  Zo moeten onder andere de Belgische grondwet en alle internationale verdragen gerespecteerd worden. Volgens de onderwijsinspectie voldoet de school niet aan deze voorwaarden.

Het Selam College ging in beroep tegen de weigering omdat deze volgens hen ongrondwettig zou zijn.  In een spoedprocedure voor de Raad van State werd de beslissing behandeld. Volgens de auditeur van de Raad van State was de beslissing goed gemotiveerd en hij adviseerde dan ook de bevestiging. De Raad van State ging hier vandaag in mee. 

Kritiek

Het was voormalig staatssecretaris en Genks gemeenteraadslid Zuhal Demir (N-VA) die aan de alarmbel trok over de mogelijke komst van de islamitische school. 

In mei vroeg Demir om een onderzoek door de Staatsveiligheid naar de organisatie die achter de school zit: de Islamitische Federatie van België (IBF). Dat is een vzw die banden zou hebben met de Turkse conservatieve beweging Milli Görüs. De vzw heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek, maar vooralsnog niet in Vlaanderen.

Meest gelezen