Europese Commissie krijgt dinsdag finaal vorm: Italië draagt als laatste ex-premier Paolo Gentiloni voor

Italië draagt de vroegere premier Paolo Gentiloni (PD) voor als Italiaans lid van de Europese Commissie. Daarmee hebben alle lidstaten een kandidaat voorgesteld. De nieuwe Europese Commissie wordt dan ook volgende week dinsdag gepresenteerd, schrijft de nieuw-verkozen voorzitter van de Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, op Twitter.

Italië was het laatste land dat nog geen kandidaat-eurocommissaris voorgesteld had. Meteen na het aantreden van de nieuwe regering van de Vijfsterrenbeweging en de Partito Democratico (PD), komt daar verandering in. Voormalig eerste minister Paolo Gentiloni (PD) trekt naar de Europese Commissie, de regering van Europa zeg maar.

Dat betekent dat de nieuwe voorzitster van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, de definitieve samenstelling van haar ploeg kent. Ze kan nu beslissen over de verdeling van de bevoegdheden. Het is onder meer uitkijken naar welke portefeuille de Belgische kandidaat-commissaris Didier Reynders (MR) krijgt. 

Pas 1 november echt van start

Na hun presentatie dinsdag moeten de kandidaat-commissarissen zich  voorbereiden op hun examens in het Europees Parlement. Het is de bedoeling dat de nieuwe Commissie in oktober formeel benoemd wordt, zodat ze op 1 november van start kan gaan.

Meest gelezen