Jonas Hamers / ImageGlobe

Maand lang minder treinen naar Brussel door werken in Brussel-Zuid

Het spoorverkeer op de Noord-Zuidverbinding dreigt in de herfst zwaar verstoord te raken. Door werkzaamheden voor de modernisering van de seininrichting in Brussel-Zuid zullen vanaf 14 oktober 10 P-treinen, of piekuurtreinen, niet rijden. 30 P-treinen zullen omgeleid worden naar een ander Brussels station of hun traject ingeperkt zien. Infrabel en NMBS werken op dit moment nog aan een alternatief transportplan.

Infrabel werkt al jaren aan de vernieuwing van de infrastructuur aan Brussel-Zuid. De wissels en de seininrichting aan de noordkant van de Noord-Zuidverbinding werden enkele jaren geleden al gemoderniseerd, vanaf 14 oktober tot 12 november wordt de zuidkant van het station aangepakt.

De werken hebben gevolgen voor het aantal treinen dat de hoofdstad zal aandoen en uiteraard ook voor de treinreizigers. De werken dwingen NMBS om gedurende deze periode haar aanbod van en naar Brussel aan te passen en dat gedurende de piekuren, ‘s ochtends en ’s avonds.

Van de in totaal 300 treinen die gedurende de piekperiode ’s ochtends en ‘s avonds tijdens een doordeweekse werkdag gebruik maken van de Noord-Zuidverbinding, zal de grote meerderheid de normale reisweg doorheen de Noord-Zuidas blijven volgen. Een tiental P-treinen (piekuurtreinen) zal niet kunnen rijden en een dertigtal P-treinen zal ofwel omgeleid worden naar een ander Brussels station of hun traject ingeperkt zien.

Voor deze laatste treinen zoeken Infrabel en NMBS alternatieve oplossingen. Dat kan via een overstap op treinen waardoor pendelaars zich binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen verplaatsen maar ook via andere vervoersmiddelen zoals tram, bus en metro van MIVB.

Meer hinder zal er zijn tijdens de weekends van 1-2-3 en 9-10-11 november. Dan rijden er geen treinen tussen Brussel-Zuid en Halle. Deze werken zullen ook een impact hebben op het internationaal treinverkeer.

NMBS en Infrabel werken op dit moment nog aan een alternatief transportplan voor die periode.  Op dinsdag 24 september geven ze, samen met MIVB, meer uitleg bij dat alternatief plan en wordt meer gedetailleerd informatie gegeven over welke treinen worden afgeschaft of omgeleid, alsook een uitgebreid reisadvies.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen