Videospeler inladen...

Nooit eerder zoveel nieuwe dossiers geopend bij incassobureaus, armoedeorganisaties bezorgd

Nooit eerder werden in ons land meer nieuwe dossiers geopend om onbetaalde facturen te innen dan in de eerste helft van dit jaar. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Dit jaar werden al voor bijna 300 miljoen euro aan nieuwe claims geopend, 20 procent meer dan vorig jaar. Het zijn cijfers waar armoede­organisaties alleen maar bezorgd over kunnen zijn.

Alleen al dit jaar tellen de incassobureaus 296,8 miljoen euro aan nieuwe claims voor onbetaalde facturen, dat zijn recordcijfers. Zulke invorderings­bedrijven proberen die facturen bij de burgers of bedrijven te innen die de schuld hebben openstaan.

Dat het aantal nieuwe dossiers zo hoog ligt, zou kunnen liggen aan het feit dat almaar meer bedrijven er sneller voor kiezen om met incassobureaus te werken, zegt Yves Van Nieuwenburg van de beroepsvereniging van incassobedrijven. Die vertegenwoordigt voor de duidelijkheid maar een deel van invorderingsbedrijven in ons land.

"Dat heeft als voordeel dat er op een efficiënte manier ingevorderd wordt", legt Van Nieuwenburg uit. "Dat tegenover een juridische procedure die vaak tijdrovend is en waarbij de schuldeiser tal van juridische kosten bovenop de oorspronkelijke betaalt."

Kosten beperken

Het zou natuurlijk ook kunnen dat almaar meer mensen moeilijkheden hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, suggereert David De Vaal van het Netwerk tegen Armoede. "Door toenemende armoede wordt het voor mensen ook moeilijker om hun schulden te betalen." Hij merkt op dat daarrond nu een industrie is ontstaan. "Dat brengt soms forse extra kosten met zich mee voor mensen en dat is natuurlijk voor niemand een goede zaak." 

Het Netwerk tegen Armoede roept daarom op tot een structurele aanpak van de schuldenproblematiek. "We zien nu dat mensen soms nog een heel minimaal bedrag overhouden om van te leven, door het afbetalen van die schulden. Dus eerst moet ervoor worden gezorgd dat die kosten niet oplopen en dat mensen een menswaardig leven overhouden."

Op den duur betalen de mensen niet alleen de schuld terug, maar moeten zij schulden maken om de kosten te betalen. Daar is toch echt wel een probleem

Annick Lambrecht, Vlaams Parlementslid voor SP.A

Vlaams Parlementslid voor SP.A Annick Lambrecht zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat energiebedrijven, maar ook scholen en ziekenhuizen veel te snel naar incassobureaus stappen. "En dan begint de miserie voor de mensen. Een schuld moet geïnd worden, maar het zijn die vreselijke kosten die ze telkens bij elke brief aanrekenen, die de mensen in een spiraal van schulden stort."

Menselijker innen

Uiteraard moeten de schuldeisers betaald worden, benadrukken Lambrecht en De Vaal. "Maar dat moet wel gebeuren op een manier die lukt voor mensen, zodat die schuldenspiraal niet verder aanzwelt", zegt De Vaal. 

Ook Lambrecht pleit voor meer begrip: "Het gaat vaak om een onachtzaamheid of een korte periode waarin mensen het iets moeilijk hebben. En dan begint men onmiddellijk met onmenselijke kosten. Op de duur betalen de mensen niet alleen de schuld terug, maar moeten zij schulden maken om de kosten te betalen. Daar is toch echt wel een probleem."

Zij wil dat bijvoorbeeld scholen extra geld en mensen krijgen om op een "menselijkere" manier schulden te kunnen innen, in plaats van naar zulke incassobureaus te stappen. "Investeren in menselijker innen betaalt zichzelf terug."

Beluister hier het gesprek met Annick Lambrecht in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen