AFP or licensors

Oekraïne laat belangrijke verdachte in MH17-onderzoek onverwacht vrij

Een rechtbank in Kiev, in Oekraïne, heeft onverwacht een belangrijke verdachte in het MH17-onderzoek vrijgelaten. MH17 is het vliegtuig van Malaysia Airlines dat op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij vielen toen 298 doden, de grote meerderheid Nederlanders. De verdachte, Volodimir Tsemach, zou op het moment van de ramp commandant geweest zijn bij de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Het JIT, het Joint Investigation Team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, wil Volodimir Tsemach ondervragen. In een gelekte brief van de Nederlandse justitie aan de Oekraïense president Zelenski wordt Tsemach een "verdachte" genoemd. 

Tsemach werd enkele maanden geleden door de Oekraïense veiligheidsdiensten naar Kiev gesmokkeld vanuit het rebellengebied in het oosten. Daar zou hij als commandant van de luchtverdediging actief zijn geweest bij de pro-Russische rebellen. Na de crash van de MH17 zou hij geholpen hebben bij transport van het Russische Boek-raketsysteem, waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, terug naar Rusland.

Dat de verdachte nu wordt vrijgelaten, zonder borg te betalen en zonder reisbeperkingen, komt als een grote verrassing. Op dit moment is Tsemach de enige getuige of verdachte van belang die in hechtenis is en dus ondervraagd kan worden. 

Nabestaanden zijn bezorgd

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zegt dat de vrijlating heel wat vragen oproept, maar dat hij contact heeft met de Oekraïense autoriteiten.

Nabestaanden van de slachtoffers vrezen dat de verdachte zal vluchten en zal ontsnappen aan verhoor of vervolging. "Die meneer is nu vrijgelaten. Het is voor hem een koud kunstje om te vluchten naar het rebellengebied (waarover de Oekraïense regering geen controle heeft)", zegt Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17. "Of hij gaat naar Rusland, dat weten we domweg niet. Het kan ook zijn dat hij überhaupt onderduikt, of hem smeert. En wij vinden - en het Openbaar Ministerie ook - van het grootste belang dat deze meneer op zijn minst wordt gehoord."

Lees voort onder de afbeelding.

De verdachte, Volodimir Tsemach, zou commandant geweest zijn bij de pro-Russische rebellen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Gevangenenruil Rusland-Oekraïne

Er wordt al lang onderhandeld over een grote gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne, waarbij tientallen politieke en krijgsgevangenen tussen beide landen zouden worden uitgeruild. Rusland zou eisen dat Tsemach daar ook deel van uitmaakt, ook al is hij een Oekraïens staatsburger.

De Russische president Poetin bevestigt dat de onderhandelingen over een "omvangrijke" gevangenenruil bijna afgerond zijn. Voor de nieuwe Oekraïense president Zelenski zou dat een grote politieke opsteker zijn. De vrijlating van 24 leden van de Oekraïense marine die in Rusland worden vastgehouden, is een prioriteit voor Zelenski. Er is ook sprake van dat de bekende Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov zou worden vrijgelaten.

Meest gelezen