Ook online giften zoals met PayPal kunnen nu ingebracht worden voor belastingvermindering

Wie minstens 40 euro schenkt aan een erkend goed doel, heeft recht op een belastingvermindering van 45 procent van het bedrag. Dat principe geldt voortaan ook voor giften die via een online betaalplatform zoals PayPal worden uitgevoerd, zo kondigt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan.

Tot nu toe kwamen giften via een online betaalplatform, zoals PayPal of Mollie, niet in aanmerking voor een belastingvermindering. Dat komt omdat dergelijke giften eerst op de rekening van het platform terechtkomen. Pas nadien worden ze doorgestort naar de erkende organisatie. Een belastingvermindering kan volgens de regels enkel als de betaling rechtstreeks aan de erkende organisatie gebeurt.

Een omzendbrief van de federale overheidsdienst Financiën brengt daar nu verandering in. "Na nieuw onderzoek werd beslist dat er geen wettelijk bezwaar is tegen de storting van giften via een online betaalplatform", klinkt het in een persbericht.

Ook de 2.317 erkende organisaties halen hier hun voordeel uit. Want op deze manier verlagen we de drempel om effectief een fiscaalvriendelijke gift te doen

Alexander De Croo, vicepremier voor Open VLD

"Dit is een positieve evolutie, we moeten als overheid mee de digitale omslag maken", vindt federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). "Ook de 2.317 erkende organisaties halen hier hun voordeel uit. Want op deze manier verlagen we de drempel om effectief een fiscaalvriendelijke gift te doen."

Niet iedereen gebruikt belastingvermindering

De organisaties in kwestie reikten voor het aanslagjaar 2018 - met de inkomsten van 2017 - meer dan twee miljoen fiscale attesten uit, maar nog niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheid om een belastingvermindering te krijgen. De gemiddelde gift bedraagt 136 euro per belastingplichtige, per organisatie, per jaar.

Meest gelezen