Videospeler inladen...

Rudi Vranckx over aanslag taliban in Afghanistan: "Het is niet toevallig dat deze aanslagengolf deze week plaatsvindt" 

In Afghanistan, in de hoofdstad Kaboel, zijn deze week twee aanslagen gepleegd. Bij een zelfmoordaanslag vandaag kwamen 10 burgers om, en 2 NAVO-soldaten. Maandag kwamen 16 mensen om, zeker 100 anderen raakten gewond. De taliban hebben de aanslagen opgeëist. "Het is niet toevallig dat deze aanslagengolf deze week plaatsvindt", duidt journalist Rudi Vranckx vanuit Kaboel. Volgens Vranckx speelt de aanwezigheid van de Amerikaanse onderhandelaar een rol. Hij vreest dat er meerdere aanslagen zullen volgen.

In het oosten van Kaboel, in een streng beveiligde wijk, heeft de taliban opnieuw een bomaanslag uitgevoerd. Het is al de tweede aanslag deze week. Maandag werd er in Green Village, een plaats waar veel buitenlanders aanwezig zijn, ook een aanslag gepleegd. Daarbij vielen minstens 16 doden en meer dan 100 gewonden.

"Het is niet toevallig dat deze aanslagengolf deze week plaatsvindt. Op dit ogenblik is de Amerikaanse onderhandelaar, die maandenlang met de taliban gepraat heeft om tot een akkoord te komen over de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten uit Afghanistan, hier om te briefen", aldus Vranckx. "Ze stonden zeer dicht bij een akkoord."

Het is een manier om geweld te gebruiken met een politiek doel, om op deze manier tot een akkoord te komen

Rudi Vranckx

Volgens Vranckx is zo'n akkoord onder meer belangrijk voor de naderende verkiezingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Zo zou Trump willen meegeven dat de Amerikanen zich eindelijk kunnen terugtrekken uit Afghanistan. De taliban gebruikt deze aanslagen als wapen tijdens deze onderhandelingen. "Het is een manier om geweld te gebruiken met een politiek doel, om op deze manier tot een akkoord te komen", aldus Vranckx.

De oorlog in Afghanistan met het Westen begon in oktober 2001. Vele duizenden mensen werden er slachtoffer. 

Bekijk hier een analyse van Rudi Vranckx vanuit Kaboel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen