Politierechter: "Alcoholslot discrimineert mensen met weinig geld"

De Halse politierechter Johan Van Laethem vraagt dat de overheid een deel van de kosten van een alcoholslot betaalt voor mensen die het financieel niet zo breed hebben. De kostprijs voor zo'n slot loopt makkelijk op tot 2.300 euro per jaar.

Sinds juli vorig jaar is de wetgeving rond alcohol in het verkeer strenger geworden. Wie eerder al eens betrapt is op rijden onder invloed of wie betrapt wordt met meer dan 1,8 promille alcohol in zijn bloed moet volgens de wetgever een alcoholslot krijgen. Maar omdat de installatie en het gebruik van zo'n slot makkelijk tot 2300 euro per jaar kan kosten, zien sommige rechters daarvan af. Gewoon omdat mensen het niet kunnen betalen. Zij krijgen dan in de plaats een rijverbod opgelegd en moeten hun rijbewijs dus inleveren. "Rijken kunnen gewoon verder blijven rijden terwijl andere mensen hun auto aan de kant moeten laten staan", vindt Van Laethem.

Politierechter Johan Van Laethem is een grote voorstander van het alcoholslot, maar in werkelijkheid krijgt dus enkel wie het zich kan permitteren zo'n slot en dat is geen goede zaak voor de verkeersveiligheid, vindt de rechter. Hij vreest dat mensen die hun auto dan eigenlijk aan de kant moeten laten staan toch achter het stuur zouden kruipen. "Ik denk dat geen enkele ouder er een boodschap aan heeft als zijn kind wordt aangereden door iemand die geen alcoholslot opgelegd kreeg, omwille van het feit dat hij het minder breed heeft."

Verkeersveiligheidsfonds

De rechter doet daarom zelf een voorstel. "Het verkeersveiligheidsfonds, dat gespijsd wordt met de inkomsten uit verkeersboetes, krijgt heel wat middelen binnen. Misschien kan de wetgever een deel van dat fonds gebruiken om de kosten van zo'n slot deels te betalen voor wie het minder breed heeft." Volgens de rechter wordt het geld uit het verkeersveiligheidsfonds de jongste jaren ook gebruikt voor de algemene werking van de politiediensten. Hij vindt het dan ook logisch dat dat geld rechtstreeks naar een initiatief kan gaan dat de verkeersveiligheid verhoogt. Van Laethem wijst ook op de gevaren van het blindelings opleggen van een alcoholslot. "Zo dreigen we mensen in de financiële problemen te brengen. Want veel mensen hebben het slot nodig omdat ze nu eenmaal niet zonder wagen kunnen. Om naar hun werk te gaan of om voor hun gezin te zorgen. Ook dat kan niet de bedoeling zijn."

Meest gelezen