Revolutie in Dendermonde: vier Lebbekenaren op het Ros Beiaard?

Vier broers uit Lebbeke hebben zich kandidaat gesteld om op het Ros Beiaard in Dendermonde te zitten bij de ommegang volgend jaar. Dat is opvallend omdat die rol traditioneel enkel weggelegd is voor inwoners van Dendermonde. Het Ros Beiaard is een reuzegroot houten paard dat om de tien jaar rondgaat in een folkloristische tocht door Dendermonde. De ommegang is erkend als UNESCO-werelderfgoed.

In Dendermonde is men druk op zoek naar vier geschikte Heemskinderen. Dat zijn jongens of mannen die op het Ros Beiaard (een grote houten paard, nvdr.) zitten bij de traditionele ommegang in mei volgend jaar. De Heemskinderen moeten aan erg strenge voorwaarden voldoen en daardoor is het telkens lastig om ze te vinden. De ommegang rijdt maar om de tien jaar uit en er moeten telkens andere Heemskinderen gevonden worden. Vier broers uit Lebbeke, een buurgemeente van Dendermonde, stellen zich nu kandidaat om de zoektocht te vergemakkelijken. De broers Van Haut voldoen aan zo goed als alle voorwaarden. Er is wel één belangrijk probleem: ze wonen niet in Dendermonde. De broers hopen dat het Ros Beiaardcomité die voorwaarde door de vingers ziet. 

De voorwaarden

De ros Beiaardommegang is een erg oude traditie (1460) en voor de selectie van de Vier Heemskinderen gelden dan ook eeuwenoude voorwaarden: 

  • Het zijn vier broers die na elkaar geboren zijn, er mag geen zus tussen zitten
  • De broers zijn op de dag van de ommegang tussen de 7 en de 21
  • De broers én hun ouders moeten in Dendermonde geboren zijn
  • De broers én hun ouders moeten onafgebroken in Dendermonde wonen

En, net bij die laatste voorwaarde wringt het schoentje want Falco, Arno, Kyaro en Xandro Van Haut wonen in Lebbeke. Aan alle andere voorwaarden voldoen ze wel. 

"Het is een droom"

Papa Gunther: "Wij hebben na lang nadenken toch besloten om onze vier zonen kandidaat te stellen ook al wonen we niet in Dendermonde. De voorwaarde waar we niet aan voldoen, is de minst belangrijke. Het is eigenlijk een droom. Onze derde zoon is geboren op Katuit, de jaarlijkse reuzenommegang in Dendermonde. Toen begon het bij ons toch een beetje te kriebelen. We hoopten op een vierde zoon. En, kijk... Het is een  'once in a lifetime'-kans." 

Fusie als noodoplossing

De familie Van Haut begrijpt dat de traditie gerespecteerd moet worden, maar kandideert toch omdat ze vermoedt dat Lebbeke binnenkort toch zal fuseren met het nabijgelegen Dendermonde. "Dan voldoen we helemaal aan alle voorwaarden. We kunnen dus enkel maar hopen op een versnelde fusie. Al vrees ik dat niet iedereen in Lebbeke daar blij om zou zijn. Misschien kan een tijdelijke fusie als noodoplossing?", lacht papa Gunther.  

Comité beslist

"Op dit moment zijn er vijf gezinnen die zich kandidaat hebben gesteld", vertelt Patrick Segers van het Ros Beiaardcomité. "Zij moeten ons dan de toestemming geven om het rijksregister te contacteren. Zo kunnen we kijken of ze aan alle voorwaarden voldoen. Wat de broers uit Lebbeke betreft kan ik alleen maar zeggen dat iedereen zich mag opgeven. Het gebeurt wel vaker dat mensen buiten Dendermonde zich kandidaat stellen. Dat is alleen maar goed nieuws, dat toont het enthousiasme van mensen buiten de stad, maar Lebbeke hoort op dit moment in ieder geval nog niet tot Dendermonde. Een fusie verandert de zaak wel. Voor de fusies van de jaren 70 kwamen de Heemskinderen bijvoorbeeld altijd uit het centrum van Dendermonde. Nu kunnen ook de mensen uit deelgemeenten zich opgeven."

Of de Van Hauts het ook écht tot Heemskinderen schoppen, weten we pas eind oktober, begin november. Dan rondt het Ros Beiaardcomité de selectie af en kunnen de Heemskinderen aan het repeteren gaan. Want, op het Ros Beiaard zitten is geen sinecure en moet ingeoefend worden. 

Meest gelezen