Mijlpalen voor jonge royals: naar school met een eenhoorn en cadeaus voor geconfirmeerde Ingrid Alexandra

We brengen u opnieuw elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Ook de jonge prinsen en prinsessen trokken opnieuw naar school, voor Charlotte (Cambridge) alvast een onwennige mijlpaal maar ze kon rekenen op haar broer en... een eenhoorn als houvast. Een andere mijlpaal was er voor de Noorse Ingrid Alexandra die "geconfirmeerd" werd en werd bijgestaan door haar bekende peters en meters. De Queen nam op Balmoral enkele toeristen beet en onze eigen koning en koningin komen meer in beeld. Of lijkt dat maar zo?

De Queen neemt toeristen in de maling

Dat de Britse koningin Elizabeth II humor heeft, wisten we al langer. Maar dat de 93-jarige monarch ooit Amerikaanse toeristen heeft beetgenomen, nog niet. Beveiligingsagent Richard Griffin, die meer dan 30 jaar voor de koninklijke familie heeft gewerkt, verklapte de grap aan The Times.

De Queen ontmoette de toeristen op het landgoed van Balmoral (Schotland). Ze was op wandel en de toeristen hadden hare majesteit niet herkend met haar "eenvoudig" zijden sjaaltje op haar hoofd, losjes onder de kin geknoopt. Elizabeth heeft een uitgebreide collectie sjaaltjes (haar favoriete merk is het luxueuze Franse Hermès), het is sinds de jaren 40 haast een koninklijk accessoire geworden. Haar zus Margaret hield er ook van.

Anyhow: de onwetende toeristen vroegen of ze in de buurt woonde en - puur uit nieuwsgierigheid - of ze ooit al eens de Britse koningin gezien had.

©2019 Stephen Lock / i-Images

Ironisch genoeg geniet de Queen elke zomer van een deugddoende vakantie op Balmoral en heeft er een kasteel uit 1852 als optrekje. Elizabeth speelde het spel mee en reageerde dat ze inderdaad in de buurt woont. Zelf had ze de koningin zogezegd nog niet gezien. "Maar deze agent wél", wees ze overtuigd Griffin aan.  

Wanneer Elizabeth op de 20.000 hectare grote gronden van Balmoral vertoeft, houdt ze er graag een anoniem leventje op na, met wandelingen met haar honden en rustige picknicks. In de zomer komt om beurten ook de hele koninklijke familie langs.

Deze zomer zal ze wellicht binnensmonds gemompeld hebben, want door de hele brexitthriller met premier Boris Johnson stonden drie leden van de Privy Council (een soort Kroonraad) in haar kasteel om te vergaderen. Weg rust. 

Voor de Queen is Balmoral absoluut een van haar lievelingsplekken.

De "confirmation" van Ingrid Alexandra

De Noorse troonopvolger Ingrid Alexandra (15) heeft haar confirmation achter de rug. Dat is kort uitgelegd een bevestiging van haar lidmaatschap aan de lutherse staatskerk, en gaat gepaard met een geloofsbelijdenis en een feestje achteraf. Ingrid Alexandra, de dochter van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit, droeg tijdens de plechtigheid kleurrijke traditionele Noorse kledij (een replica van een jurk uit 1800-1850, vermoedelijk ter waarde van 10.000 euro), die ze van haar grootouders koning Harald en koningin Sonja had gekregen.  

Van links naar rechts: koning Felipe, opa en koning Harald, kroonprinses Victoria, Ingrid Alexandra zelf, tante-meter en prinses Märtha Louise, kroonprins Frederik en oma Marit Tjessem.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
De ceremonie: Ingrid Alexandra knielt neer.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Op de plechtigheid was best wat bekend volk aanwezig: de Deense kroonprins Frederik, de Spaanse koning Felipe en de Zweedse kroonprinses Victoria. Zij zijn ook de dooppeters en -meter van Ingrid Alexandra.

Bij een feest horen ook geschenken. De Noorse overheid vernoemt een natuurgebied in Oslo naar Ingrid Alexandra. Hengsåsen wordt Prinsesseåsen, of de "Prinsessenheuvel".  Van het parlement kreeg ze dan weer een gloednieuwe uitrusting om te gaan hiken, een van haar lievelingssporten. Het Noorse leger stuurde haar slalomski's en nodigde Ingrid Alexandra uit om de Special Forces te bezoeken. Koning Felipe verraste zijn petekind met onderstaande armband. 

Mathilde en Filip vaker op tv: hoe komt dat?

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat koningin Mathilde wekelijks zal opduiken in het Eén-programma "Merci voor de muziek", vorig weekend toonde ZDF al een documentaire over de activiteiten van onze koningin, bijvoorbeeld in Davos en Zuid-Korea. Mathilde werd daarvoor een jaar lang gevolgd door de Duitse zender. "Ze is een geboren artieste, ze houdt van de camera. Daarin gaat ze haar man voor", luidde de conclusie. De kijker zag haar onder meer een telefoontje van haar echtgenoot diplomatisch afwimpelen, omdat ze tijdens haar werk niet wenste gestoord te worden.

In juli zette ons koninklijk paar zijn tuin open voor een uitzending van "Vive le vélo" met Karl Vannieuwkerke en in april vierde koning Filip zijn verjaardag met komiek Philippe Geubels met een stukje taart op het paleis, voor het oog van de Eén-camera (herbekijk het filmpje hieronder).

Ook het programma "Over eten" kon de voorbereiding voor het staatsbanket voor de Franse president Emmanuel Macron ongegeneerd filmen. Vorig jaar leidde Mathilde nog een kindreporter van "Karrewiet" rond in de serres van Laken.

Videospeler inladen...

Er is geen bepaalde strategie, eerder een verschuiving

Rafike Yilmaz, Paleis

Is er sprake van een heus charme-offensief? Rafike Yilmaz, woordvoerster bij het Paleis, spreekt dat tegen. "Er is geen bepaalde strategie", zegt ze. Yilmaz spreekt eerder van een "verschuiving". "De koning en koningin zijn jonger dan hun voorgangers, komen veel buiten en zijn dynamisch. Dat is de pers niet ontgaan en ze worden populairder bij de media. Het beeld over hen wordt ook duidelijker. Zo hebben de mensen ontdekt dat de koning sportief is en graag schildert en de koningin een passie voor muziek heeft", verduidelijkt ze.

"Ze worden door de media zelf méér gevraagd, daar waar vroeger enkel koninklijke activiteiten werden verslagen. Ze hebben elk hun eigen passies of interesses. Zo is de koning fan van comedy en zet de koningin in op de verbindende kracht van muziek. Is er dan een goede match met een programma of zender, dan krijg je een mooie samenwerking en zo spelen ze in op wat de mensen aanspreekt, wat leeft bij hen." 

Nerveus friemelend aan haar paardenstaart

De Britse prinses Charlotte, dochter van prins William en Kate Middleton, is aan haar schoolcarrière in het lager onderwijs begonnen. Het meisje van 4 volgde in het gezelschap van haar ouders haar grote broer George naar de exclusieve privéschool Thomas's Battersea. En het was duidelijk wennen voor de anders vastberaden en ondeugende Charlotte.

Charlotte verstopte zich eerst achter de rok van Kate en hield moeders hand stevig vast, nadien maakte ze kennis met de directrice Helen Haslam en schudde haar netjes de hand. Charlotte draaide nerveus rondjes met haar paardenstaartje.

Het prinsesje zal alleszins geen probleem hebben om haar boekentas te herkennen. Wie in onderstaande video goed oplet, merkt op dat ze hem opgesmukt heeft met een sleutelhanger van een eenhoorn. Op school zal ze aangesproken worden als "Charlotte Cambridge", naar haar ouders die de hertog en hertogin van Cambridge zijn, een titel verleend door de Queen bij hun huwelijk in 2011.   

Videospeler inladen...

Toen prins George in 2017 aan Thomas's Battersea begon, stapte hij de school binnen met prins William. Kate zegde op het laatste nippertje af wegens ziekte. Ze was op dat moment zwanger van hun derde kindje, prins Louis, en kampte met extreme misselijkheid. Deze keer lukte het haar dus wél.

Thomas's Battersea School is gelegen op 25 minuten rijden van Kensington Palace, de residentie en het kantoor van het gezin. In het schoolbeleid van Battersea staat "vriendelijkheid" als kernwaarde. Ruim 500 jongens en meisjes, van 4 tot 13 jaar, lopen er school. Naast de traditionele vakken is er ruimte voor kunst, ballet, drama, Frans,  informatica en sport. Kostprijs per leerling per jaar: zo'n 18.000 pond  (19.000 euro). Ook zangeres Florence Welch (van Florence and the Machine) en model/actrice Cara Delevigne volgden er les.  

Charlotte en George in schooluniform, net vóór ze richting school vertrokken thuis.
@Kensington Palace

Ariane met de fiets naar school

Ook de Nederlandse prinses Ariane trok naar school. De jongste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima deed dat gezwind met haar fiets met blauwe krat. Ariane zwaait even naar vaderlief die onderstaande beelden draaide: 

Voor Ariane was het een nieuwe start. De 12-jarige prinses gaat voor het eerst naar de middelbare school, naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag op zo'n 5 kilometer. Ze vertrok vanuit paleis Huis ten Bosch, de nieuwe woonplaats van het koninklijke gezin sinds midden januari. Oudere zussen Amalia en Alexia zitten op dezelfde school. 

Ook Elisabeth start (achter kasteelmuren)

Ook prinses Eléonore en prins Emmanuel stapten maandag opnieuw door de schoolpoort, net als bijna 1,2 miljoen andere Vlaamse kinderen. Dat leest en ziet u hier in onze liveblog over de eerste schooldag, die alweer een week achter de rug is.

Gabriël vatte vroeger aan in de International School of Brussels (ISB) in Watermaal-Bosvoorde, een nieuwe en Engelstalige school voor de hockeyende prins met oog voor onder meer sport. De oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, prinses Elisabeth startte donderdag haar tweede en laatste jaar aan het Atlantic World College in Wales. Zij poseerde op witte sneakers voor de eeuwenoude kasteelmuren waarachter de campus verborgen ligt. 

Meest gelezen