San Francisco bestempelt wapenlobby NRA voortaan als binnenlandse terreurorganisatie

De Amerikaanse stad San Francisco bestempelt de wapenlobby NRA als een binnenlandse terreurorganisatie. Dat heeft de stad gisteren bekendgemaakt. Sinds de oprichting van de NRA in 1871 ijvert de controversiële organisatie voor meer vrijheden voor wapenbezitters en -fabrikanten in de Verenigde Staten.

Sinds enkele maanden laait de discussie rond wapenbezit in de VS weer helemaal op. Het grote aantal incidenten met vuurwapens heeft ertoe geleid dat het stadsbestuur van San Francisco een resolutie heeft aangenomen die de National Rifle Association of NRA voortaan als binnenlandse terreurorganisatie bestempelt. De organisatie doet de beslissing van het stadsbestuur af als een publiciteitsstunt. 

De stad beschuldigt de NRA ervan foutieve informatie te verspreiden en het publiek te misleiden over de gevaren van wapengeweld. De organisatie zou eigenaars van vuurwapens aanzetten tot geweld en zo extremisme in de hand werken.

Elke dag sterven er mensen in dit land. Niets doen is geen optie, maar dat is precies wat de NRA doet

Catherine Stefani, lid van het stadsbestuur van San Francisco

Dat de NRA als een terreurorganisatie wordt beschouwd, zou verder geen praktische gevolgen hebben. Het geldt eerder als een belangrijke stap in de bestrijding van de negatieve impact van de organisatie. Bovendien wil San Francisco ook hogere bestuurlijke niveaus aanmanen om de National Rifle Association op dezelfde manier te bestempelen.

Het grote aantal incidenten met vuurwapens, zoals de recente aanvallen in El Paso, Dayton en Odessa, domineerde de laatste maanden het nieuws in de VS. Twee dagen geleden heeft de supermarktketen Walmart ervoor gekozen om niet langer munitie voor handgeweren en aanvalswapens te verkopen in haar filialen. Ook deze beslissing kon op hevige kritiek rekenen van de organisatie van wapenliefhebbers.

Meest gelezen