Separatisten in Jemen komen massaal op straat

In de Jemenitische havenstad Aden zijn tienduizenden separatisten op straat gekomen om hun dankbaarheid te tonen aan de Verenigde Arabische Emiraten. De Emirati's hebben de separatisten de afgelopen dagen militaire steun geboden bij het veroveren van gebieden in het zuiden. Net vandaag zouden nieuwe troepen uit de Emiraten aangekomen zijn in Aden.

Kaarten opnieuw geschud

De manifestanten behoren tot separatistische stammen, die militair actief zijn in het zuiden en die de afgelopen weken heel wat terrein hebben veroverd op de Jemenitische regeringstroepen. Het conflict in Jemen lijkt hierdoor in een nieuw hoofdstuk beland.

Tot nu toe bestonden in de oorlog twee grote kampen: aan de ene kant de Houthi-rebellen met Iran als bondgenoot. Aan de andere kant de regeringstroepen van president Abd Rabbuh Mansur Hadi, die tot nu toe op de steun konden rekenen van Saudi-Arabië en VAE. Maar dat partnerschap lijkt niet meer te bestaan. De Emirati's kiezen nu voor een nieuwe partner, namelijk de zuidelijke separatisten.

Rudi Vranckx legt in onderstaande video uit wat er precies speelt in Jemen:  

President Hadi grote verliezer

Al sinds 2015 krijgt president Hadi de steun van Saudi-Arabië en de VAE. Onder één coalitie voeren de twee landen een offensief tegen de Houthi-rebellen, die het noorden van Jemen bezetten.

Maar de afgelopen maanden hebben de Emirati's aangekondigd dat ze hun strategie in Jemen willen bijsturen. De VAE willen nog altijd de Houthi's uit het noorden verdrijven, maar tegelijk hebben ze duidelijk hun steun voor de regeringstroepen van Hadi teruggetrokken.

De VAE zullen voortaan met de separatistische stammen in het zuiden samenwerken, die meer en meer tot onafhankelijkheid van het zuiden oproepen. De Jemenitische regering heeft deze Emiratische kanteling onlangs bij de veiligheidsraad aangeklaagd.

Separatisten dragen de foto's van de leiders van de Emiraten

Dubbelzinnigheid

Officieel blijven de Saudische en Emiratische leiders elkaar beschouwen als loyale bondgenoten. Maar op het terrein is de realiteit toch anders. Het blijft dus erg onduidelijk wat de huidige opstand in het zuiden op lange termijn zou betekenen zowel voor Jemen als voor de Saudisch-Emiratische coalitie.

Volgens lokale berichten zijn extra troepen van de Emiraten vandaag aangekomen in Aden. Wat die troepen van plan zijn, blijft onduidelijk. Intussen wijst de regering van president Hadi alle overleg met de separatisten af en vraagt om de veroverde gebieden weer af te geven.

Meest gelezen