Rawpixel Ltd.

De paradox van online daten: te veel keuze op Tinder leidt tot minder relaties

Dankzij datingsites of -apps als Tinder is de stroom aan potentiële partners eindeloos. En toch leidt dat niet tot meer relaties. Uit nieuw onderzoek uit Nederland blijkt dat we door het grote aanbod aan nieuwe partners net heel kritisch worden en minder keuzes maken. En dat we ook onze eigen kansen lager gaan inschatten.

De tijd dat je een nieuw lief alleen maar op school, in de jeugdbeweging of op café kon vinden, ligt al een tijdje achter ons. Datingsites zijn populairder dan ooit. Het grote voordeel: je krijgt in een mum van tijd en zonder enige moeite een eindeloze stroom aan potentiële partners voorgeschoteld. Keuze genoeg, en toch waren er nooit zo veel singles als nu. Hoe komt dat?

"De paradox van het online daten", zo omschrijven sociaal psychologen Tila Pronk en Jaap Denissen van de Universiteit van Tilburg het fenomeen in een nieuwe studie. Aan de hand van drie onderzoeken probeerden ze te achterhalen waarom online daten niet leidt tot meer relaties. En dat heeft alles te maken met dat eindeloos aanbod aan nieuwe partners.

"Te veel keuze doet iets met de manier waarop we keuzes maken", legt relatietherapeute Rika Ponnet uit, die de studie heeft bekeken. "Als we een grote keuze aan partners hebben, dan gaan we onze keuzemogelijkheden devalueren, de waarde ervan vermindert." 

Las datingvrije periodes in, dat maakt de goesting groter

Rika Ponnet, relatietherapeut

"Bovendien blijkt uit de studie ook dat als mensen daar heel lang en intensief mee bezig zijn, dat ze ook zichzelf als minder succesvol gaan bekijken. Ze gaan hun kansen op een relatie negatiever inschatten."

50 opties is meer dan voldoende

Een van de populairste datingapps momenteel is Tinder. Elke dag krijgen zo'n 10 miljoen actieve gebruikers gemiddeld 140 profielen te zien van potentiële partners. Maar 140 opties is veel te veel, zo blijkt.

"Ook ander onderzoek heeft al uitgewezen dat mensen het overzicht kunnen bewaren tot maximum 50 opties", zegt Ponnet. "Daarna wordt het keuzeproces heel negatief. Mensen worden heel afwijzend en kritisch op basis van bepaalde details. Ze gaan de andere verwerpen en zo komt er veel moeilijker een match tot stand."

Dat heeft ook deze nieuwe studie bevestigd. De kans dat iemand openstaat voor een kandidaat-partner neemt met 27 procent af naarmate hij meer opties voorgeschoteld krijgt. Bij vrouwen zou het effect groter zijn dan bij mannen.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Pauzeer af en toe

Volgens relatietherapeut Rika Ponnet is het daarom belangrijk om tijdens het (online) daten af en toe pauzes in te lassen. "Creëer voor jezelf een vorm van schaarste. Spreek niet zomaar met iedereen af. En als je een aantal dagen of weken aan het zoeken bent en je hebt iemand ontmoet, las dan echt een datingvrije periode in. Het maakt de goesting opnieuw groot. En het zorgt er ook voor dat je beter kan afstemmen op de andere en je je kan identificeren met je keuze."

Aan het onderzoek namen in totaal meer dan 1.000 single, heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 18 en 30 jaar deel. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad "Social Psychological and Personality Science".

Reacties van onze lezers

We kregen ook enkele reacties binnen van lezers die de conclusies van de Nederlandse studie bevestigen. "Ik merkte dat ik heel kieskeurig werd en te veel iemand zocht die aan alle puntjes voldeed", schrijft Sofie. "Terwijl je in het echte leven wel verliefd kunt worden op iemand die niet aan alle punten voldoet, maar waar het wel enorm mee klikt."

"Je begint inderdaad te swipen en na 10 profielen gezien te hebben, begin je al minder aandacht te kijken", schrijft Juan. "De raad om datingpauzes te nemen is volledig correct. Ik had zelf geen zin om verder te zoeken als een potentiële relatie was misgelopen. Maar na enkele weken kwam de goesting automatisch weer terug."

Ik merkte dat ik heel kieskeurig werd, terwijl je in het echte leven wel verliefd kan worden om iemand die niet perfect is

Een aantal lezers laat ons ook weten dat ze vinden dat datingsites en -apps vooral geld willen verdienen. "Schandalig. Die sites spelen enkel met mensen hun gevoelens voor het geld. Er zou van hogerhand meer controle op moeten komen", schrijft François.

Maar we kregen vooral ook veel positieve reacties binnen. "Online dating was voor ons de beste beslissing van ons leven", laat Michaël weten. "We zijn ondertussen bijna 4 jaar samen, 2 jaar getrouwd en ons eerste kindje is net geboren."

Ook Heidi heeft een positieve ervaring overgehouden aan daten op het internet. "Ik ging als veertiger met knikkende knieën op Tinder", schrijft ze. "Mijn tweede date was een schot in de roos. We spraken af om Tinder even te negeren en om ons een kans te geven, weg van alle afleiding en keuzestress. Na een paar weken hebben we simultaan onze accounts offline gehaald. Dat was 10 maanden geleden en nog steeds gelukkig samen. Duidelijke afspraken en eerlijkheid hebben me voor de ergste Tinderscenario's behoed."

Meest gelezen