Te weinig stalplaats aan schoolpoort voor fietsende ouders in Gent

In Gent brengen steeds meer ouders hun kinderen met de fiets naar school, maar er is niet overal genoeg plaats om al die fietsen te stallen. Maar je fiets op een andere plek zetten, kan ook hinderlijk zijn. De stad erkent dat er een probleem is en zoekt naar oplossingen.

Het is gezond en het is ecologisch, dus kiezen steeds meer Gentenaars voor de fiets. Ook ouders nemen steeds vaker de fiets om hun kind aan school af te zetten. "Je ziet 's ochtends van alles aan de schoolpoort: speed pedelecs, kleuterfietsen, bakfietsen, gewone fietsen met een kinderzitje... Het is echt een bonte boel", vertelt directeur Cindy Step van Freinetschool De Harp.

Maar al die fietsen aan de schoolpoort moeten natuurlijk veilig gestald worden terwijl de ouders hun kinderen afzetten. En daar is niet overal genoeg plaats voor, zeker niet in het centrum van de stad. Ook de grote verscheidenheid aan fietsmodellen zorgt ervoor dat ze niet allemaal even makkelijk een plek vinden.

Veiligheid moet gegarandeerd

Wanneer ouders geen plek in de stalling vinden, zetten ze hun fiets op andere plaatsen. Maar dat kan ook hinderlijk zijn, volgens Cindy Step. "Er is bijvoorbeeld een bepaalde plek op de straat waar we soms afvalcontainers moeten zetten, zodat de afvalophaler er aan kan." Maar ook qua veiligheid is het hinderlijk, weet de directeur. "De hulpdiensten moeten te allen tijde langs kunnen. Met al die fietsen is dat soms moeilijk. Het is echt een pijnpunt dat we proberen op te lossen."

Stad doet screening

De stad erkent dat er problemen kunnen zijn met fietsenstallingen. Het stedelijk mobiliteitsbedrijf is daarom bezig met een screening van het stadscentrum. Liesbeth De Bruyn, kabinetsmedewerker van schepen Watteeuw: "Het mobiliteitsbedrijf gaat wijk per wijk screenen waar er extra stallingen nodig zijn. Daarnaast gaan ze ook bekijken waar plaats is om die extra stallingen te voorzien. Soms kan dat op een uitstulping op het voetpad, of soms kan dat op een plaats waar vroeger een parkeerplaats voor een auto was. Maar de situatie is overal anders, natuurlijk."

Mochten scholen na de screening nog steeds het gevoel hebben dat er een prangend gebrek is aan fietsenstallingen, kunnen ze de scholenconsulenten van het mobiliteitsbedrijf aanspreken met hun concrete problemen.

Bakfiets Fiets met kind achterop Bakfiets Fiets met kind achterop

Meest gelezen