Videospeler inladen...

Terzake geeft het woord aan de jongeren: hoe kijken 25-jarigen naar de toekomst?

Vijf twintigers uit Vlaanderen: Britt, Ewout, Ayby, Virginie en Yasmina. Hoe zien ze hun toekomst? Wat denken ze van ons onderwijs? Terzake geeft het woord aan de jongeren die even oud zijn als het duidingsprogramma: 25 jaar.

Al een kwarteeuw is Terzake een programma waar politici geïnterviewd worden en met elkaar in debat gaan over allerlei onderwerpen. Maar hoe kijken jongeren eigenlijk naar de toekomst van ons land? Met die vraag contacteerde het duidingsmagazine verschillende jongeren in Vlaanderen.

Onderwijs kan beter

Uiteindelijk zijn vijf 25-jarigen samengebracht, uit alle hoeken van Vlaanderen. Yasmina, advocate uit Wevelgem. Britt, thuisblijfmoeder uit Nijlen. Ewout, student uit Zwevegem. Ayby, regisseur uit Genk. En Virginie, kinesitherapeute uit Ronse. Bijna twee uur lang hebben de vijf jongeren met elkaar gesproken over allerlei thema's. Van belastingen en het milieu tot onderwijs en de samenleving. 

Videospeler inladen...

Over de kwaliteit van het onderwijs zijn de jongeren het regelmatig met elkaar eens. Er is nog werk aan de winkel volgens de jongeren om hen beter voor te bereiden op het leven als volwassene: "Ik heb ASO gestudeerd, maar daar ben ik niets mee", klinkt het bij Ayby uit Genk. Ook Virginie ziet nog werkpunten, de kinesitherapeute uit Ronse studeerde wetenschappen-wiskunde: "Toen ik 18 jaar was, had ik amper iets gehoord over belastingen."

"Politici gaan het niet oplossen"

Ook bij andere thema's hebben de jongeren een duidelijke mening. Ewout ziet een stilstand, of zelfs een achteruitgang in België: "Als het zo ineffeciënt verloopt als vandaag, dan is het misschien beter dat Vlaanderen en Wallonië meer hun eigen weg kiezen", zegt de student uit Zwevegem.

Videospeler inladen...

Yasmina, een West-Vlaamse advocate, maakt zich dan weer zorgen over het huidige discours in de samenleving, omdat de democratie steeds meer in vraag wordt gesteld. Ook de rol van sociale media komt aan bod, volgens Britt uit Nijlen is er daardoor steeds meer druk om er perfect uit te zien: "Iedereen moet een strak lichaam hebben, als je dat niet hebt, dan ben je anders."

Over de toekomst zijn de meeste jongeren positief: "Er is altijd hoop, het komt wel goed, er is altijd wel een oplossing", klinkt het. Maar daarvoor kijken de twintigers niet naar de politici die vandaag aan de macht zijn: "De politici creëren alleen maar meer problemen", zegt Ayby. Ook Ewout is kritisch voor de politiek: "Ze zeggen vooral wat de oplossing niet is, als je naar de regeringsonderhandelingen kijkt, dan willen ze niet eens meer met elkaar aan tafel."

Bekijk hier de volledige reportage met de vijf 25-jarigen:

Meest gelezen