© UZ Leuven

UZ Leuven voert bijna gelijktijdig 4 complexe transplantaties uit

Dit weekend voerde het UZ Leuven bijna gelijktijdig 4 complexe transplantaties uit. Een primeur, want het is de eerste keer in België dat alle belangrijke transplanteerbare organen van het lichaam op dezelfde dag van donoren naar ontvangers gingen. In totaal werden acht organen getransplanteerd.

Het transplantatiecentrum van UZ Leuven heeft ervaring genoeg, met meer dan 350 orgaantransplantaties per jaar. Hierdoor is UZ Leuven één van de weinige ziekenhuizen wereldwijd die zulke grote aantallen transplanteren voor alle orgaantypes. Transplantaties van een lever, darm, nieren, hart of longen zijn er routine geworden.

Een transplantatie blijft echter elke keer opnieuw een logistieke en medische uitdaging waarbij heel wat mensen betrokken zijn. Transplantcoördinatoren, chirurgen, anesthesiologen, verpleegkundigen en intensivisten moeten als team perfect op elkaar ingespeeld zijn. Zondag leverde dat team een huzarenstuk af, met bijna gelijktijdig 4 complexe transplantaties. Bijna 20 uur lang stonden de artsen en zorgverleners in het operatiekwartier.

De 4 patiënten kregen respectievelijk een nier-darm-pancreastransplantatie, een lever-niertransplantatie, een dubbele longtransplantatie en een harttransplantatie. In totaal werden dus acht organen getransplanteerd en vonden er ook twee prelevaties plaats, ofwel het verwijderen van de organen bij een donor.

Volgens het UZ Leuven zijn de ingrepen geslaagd en stellen de patiënten het drie dagen later goed.

Meest gelezen