Wielerklassieker Gent-Wevelgem start voortaan in ... Ieper

De profrenners in de wielerklassieker Gent-Wevelgem zullen voortaan in Ieper starten en niet langer in Deinze. "Het is een weloverwogen beslissing", zegt organisator Lode Langedock. ""In Flanders Fields" is al een aantal jaar onze subtitel en we willen de prachtige, historische stad Ieper nu nog meer in het verhaal betrekken."

Gent-Wevelgem wordt eind maart of begin april gereden, een week voor de Ronde van Vlaanderen. Anders dan de naam doet vermoeden is de startplaats jarenlang Deinze geweest. Maar nu is het contract met Deinze beëindigd en heeft Ieper het nieuwe contract beet. "We rijden al decennialang langs heel wat begraafplaatsen en monumenten van de Eerste Wereldoorlog, die we willen blijven herdenken", zegt organisator Lode Langedock. "Dat is ons typische parcours. Die identiteit gaan we nu nog verder versterken. Dus logisch dat we dan kiezen voor Ieper."

Grote Markt en Menenpoort centraal

"De Grote Markt zal de uitvalsbasis zijn. We gaan een groot podium bouwen op de Markt. De rennersvoorstellingen zullen daar zijn en het rennersdorp zal zeer centraal ingeplant worden. Ook de Menenpoort zal een centrale plaats krijgen." Het parcours zal niet veel veranderen. De Moeren, de dubbele passage over de Kemmelberg, de passage door Ieper en de lange, rechte lijn naar Wevelgem blijven. Alleen de aanloop naar de Moeren verandert, niet meer van Deinze, maar vanuit Ieper. Gent-Wevelgem wordt zo een op en top West-Vlaamse koers. "We profileren ons inderdaad als dé West-Vlaamse koers, met een klein ommetje via Frans Heuvelland", zegt Lode Langedock.

Naam blijft

Hoewel Gent er dus helemaal niet meer aan te pas komt, blijft de naam "Gent-Wevelgem" wel behouden. "Het is een sterk, beschermd merk, dat al 85 jaar bestaat en dat we zeker niet willen loslaten. We zijn ook zeer tevreden over de samenwerking met Wevelgem. Dus de naam is en blijft "Gent-Wevelgem", aangevuld met de baseline "in Flanders Fields".

Meest gelezen