Alexander Dumarey

AB heeft nog altijd interesse in Amerikaans Theater in Brussel

Concertzaal Ancienne Belgique wil van het Amerikaans Theater in Brussel een goed draaiende theaterzaal maken. Na het vertrek van de VRT uit het Amerikaans Theater, werd het gebouw verhuurd door de stad Brussel. Intussen staat het al drie jaar leeg. De AB toont al lang interesse in het gebouw.

Het Amerikaans Theater, gebouwd uit de restanten van het Amerikaans paviljoen van Expo 58, werd tot eind juni 2012 gebruikt door de VRT. Sindsdien staat het gebouw voornamelijk leeg. De Ancienne Belgique heeft er nooit een geheim van gemaakt interesse te hebben in het gebouw. Sinds 2012 probeert de muziektempel dan ook het gebouw in handen te krijgen. Er waren al eens twee concerten, maar daarna bleef het stil. 

Eigendom van Belgische Staat

Het gebouw is in handen van de Regie der Gebouwen (de federale overheid) en daar zou het schoentje knellen. De AB had een volledig businessplan klaar voor het Amerikaans theater, maar uiteindelijke besliste de overheid om het pand toch niet te verkopen, maar wou het eerst zien of er nog andere geïnteresseerden voor het pand waren. Intussen zijn we zeven jaar verder en moet de regering nog altijd beslissen wat er met het gebouw gaat gebeuren. En dat zal werk zijn voor een nieuwe federale regering.

Droom voor de Ancienne Belgique

Maar de Ancienne Belgique heeft altijd interesse blijven hebben in het gebouw aan de Dikkelindelaan. Op een persconferentie naar aanleiding van "40 jaar AB" herhaalde directeur Dirk De Clippeleir de droom. "Als ik één grote droom heb, dan is het die om het Amerikaans theater nieuw leven in te blazen als een cultuurcentrum", zegt De Clippeleir. "Dat gebouw ligt er op dit moment wat verlaten bij aan de A12. Het is een prachtig gebouw en heeft een heel rijke cultuurgeschiedenis, niet alleen als thuisplek voor de BRT, maar er hebben ook heel grote artiesten opgetreden. Dus mijn droom is ooit van die plek terug een werkende theater- concertzaal te maken."

Alexander Dumarey

Meest gelezen