Akkoord over beheer bossen van Schoonbeek in Bilzen

In het voorjaar van 2018 was er in Bilzen commotie over de aanleg van verharde wegen in het bos van Schoonbeek. Maar na maandenlang overleg met de buurtbewoners, de stad en het Agentschap voor Natuur en Bos is er nu een akkoord over de wegen, een hondenlosloopzone en een natuurloop voor joggers.

In het voorjaar van 2018 liet het Agentschap voor Natuur en Bos enkele wegen in het bos van Schoonbeek verharden met betonpuin. Maar enkele buurtbewoners en wandelaars hebben daar hevig tegen geprotesteerd. ANB besliste uiteindelijk om alle verharding weer af te graven, goed voor 30.000 euro extra kosten. Maar na lang overleg met de buurt en de stad Bilzen is er nu een akkoord over de toekomst van de bossen.

Plannen

In een toegankelijkheidsreglement is nu vastgelegd op welke paden de wandelaars, fietsers en ruiters mogen komen, en waar alleen wandelen is toegestaan. Kinderen zullen op meer plaatsen in het bos kunnen spelen. En er komt ook een afgebakende hondenlosloopzone en een natuurloop voor joggers.

Gevoelige snaar

"We hebben onderschat hoe nauw de buurt betrokken was bij dat bos", vertelt regiobeheerder Lise Hendrick van ANB. "En er zijn ook enkele misverstanden geweest. Maar dankzij constructief overleg in een beheerwerkgroep hebben we samen goede plannen kunnen opstellen."

Afgestorven dennen

Net zoals in de meeste bossen in Limburg zijn er in Schoonbeek veel dennen afgestorven door de droogte. "Ook de bekende dikke den is getroffen", gaat Hendrick verder. "Maar we willen de boom nu vervangen door een linde. En met het hout van de grote den willen we nog op de één of andere manier iets doen in het speelbos."

 

Meest gelezen