Meyrem Almaci wil zichzelf opvolgen als voorzitster van Groen: "Niet iedereen zal vergoeding krijgen voor salariswagen" 

Meyrem Almaci stelt zich kandidaat om voorzitster te blijven van Groen. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie in Sint-Niklaas. De voorzittersverkiezingen bij de groenen lijken daarmee uit te draaien op een tweestrijd tussen Almaci en Vlaams fractieleider Björn Rzoska. Inhoudelijk verschillen Almaci en Rzoska alvast over het dossier rond salariswagens. Op 19 oktober beslist het partijcongres van Groen wie de nieuwe voorzitter wordt. 

Salariswagens

"Lef en hoop." Met die slogan trapt Meyrem Almaci haar campagne op gang om opnieuw voorzitster te worden van Groen. Tijdens een persconferentie in Sint-Niklaas maakt ze meteen een inhoudelijk verschilpunt duidelijk met Björn Rzoska, de leider van de fractie van Groen in het Vlaams Parlement. Rzoska stelde zich vorige week al kandidaat om voorzitter te worden.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Volgens Almaci zal niet iedereen die een salariswagen heeft, worden vergoed wanneer het systeem wordt hervormd. "Sommigen zullen daarbij verhoudings­gewijs inleveren. Een dure SUV als statussymbool hoeft niet één op één te worden omgezet", klinkt het. Rzoska zei vorige week dat iedereen die al instapte in het systeem van salariswagens, vergoed zal worden bij een aanpassing.

Dany Neudt is kandidaat-ondervoorzitter

Dany Neudt wordt de running mate van Almaci. Hij zou ondervoorzitter worden als Almaci voorzitster blijft. Neudt was vanaf 2014 de kabinetschef van de Gentse schepen Elke Decruynaere en vanaf 2019 bij schepen Bram Van Braeckevelt. Hij is mede-oprichter van Kif Kif, een vzw die zich verzet tegen racisme.

Open identiteit

Op dat antiracisme willen Almaci en Neudt zich duidelijk profileren."Telkens als iemand herhaalt dat Artsen zonder Grenzen een organisatie van mensensmokkelaars is, wordt dat een beetje meer waarheid", zei Neudt, verwijzend naar een uitspraak van Theo Francken (N-VA) in 2017. N-VA kreeg ook een vingerwijzing omdat Vlaams Belang mee zou hebben geschreven aan de startnota, de basistekst voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. 

Dat Neudt na de persconferentie poseerde bij de slogan "Normal is boring", moet mogelijk dat idee van een open identiteitsbeleving nog eens in de verf zetten. En die diversiteit gaat breed: "van gender en LGBTQ en etnisch-culturele diversiteit tot andersvalide mensen", leest een persbericht. Almaci verwees ook naar haar eigen migratieachtergrond. 

Dany Neudt

Voor de persconferentie maakte Jeremie Vaneeckhout al via Facebook bekend dat hij niet opnieuw ondervoorzitter van Groen wil zijn. "Na 19 oktober, ons toekomstcongres, zal ik niet langer ondervoorzitter zijn van de partij", zegt Vaneeckhout. "Ik wil me de komende tijd echt focussen op mijn werk in het Vlaams Parlement, en op de uitbouw van de partij in de meer landelijke gebieden."

Groen voor de "happy few"?

Almaci is sinds november 2014 voorzitster van de partij, maar bij de verkiezingen stuwde ze Groen niet naar het verhoopte resultaat. In Vlaanderen steeg de partij wel met 1,4 procentpunt tot boven de drempel van 10 procent, maar na de maandenlange klimaatmarsen werd meer verwacht. “Ja, het heeft pijn gedaan", geeft Almaci toe op de persconferentie. 

Door de voorzittersverkiezingen kan de partij een andere richting worden uitgeduwd. Rzoska stelde zich vorige week al duidelijk op als de kandidaat van die "andere aanpak". "Vandaag denken velen dat Groen een partij is voor de happy few", klonk het toen, en Rzoska wil duidelijk die sociale kandidaat zijn. Dat deden Almaci en Neudt vandaag af als "framing". “De klimaatthema’s vandaag zijn sociaal”, zei Almaci.

Morgen om 12 uur moeten alle kandidaturen voor de voorzittersverkiezingen bij Groen binnen zijn. Het partijcongres beslist op 19 oktober dan wie de nieuwe voorzitter wordt. 

Dany Neudt (links), Meyrem Almaci (rechts)
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen