Voorlopig 30 doden op Bahama's door orkaan Dorian, vrees voor "ontstellend hoge dodentol" zegt overheid

De Bahamaanse minister van Gezondheid Duane Sands verwacht dat de dodentol van orkaan Dorian op de Bahama's "ontstellend" hoog zal zijn. Volgens de laatste berichten hebben tot dusver 30 mensen de doortocht van de orkaan niet overleefd. Maar gevreesd wordt dus dat dit cijfer veel hoger zal liggen. 

In een gesprek met een lokale radiozender waarschuwde de minister voor een hoger cijfer dan tot dusver bekend was. Toen lag de dodentol op 23, maar hij liet toen al verstaan dat er meer dodelijke slachtoffers zullen vallen. "Laat ons zeggen dat ik denk dat het aantal ontstellend (hoog) zal zijn", klonk het.  Enkele uren later maakte de premier van de Bahama's op CNN bekend dat het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen tot 30.  

Volgens Sands is er nood aan extra begrafenisondernemers en koelinstallaties. De regering kan een gezondheidscrisis van deze omvang niet alleen aan, aldus Sands. Daarom heeft hij onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie om hulp gevraagd. Op de getroffen eilanden worden drie miniziekenhuizen extra met vijftig artsen voorzien. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en ik wil zoiets ook nooit meer meemaken", besloot de minister.

Orkaan Dorian bereikte zondag de Bahama's, met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur. Drie dagen lang richtte de storm een ware ravage aan op de eilandenstaat. Het gaat om de ergste orkaan op de Bahama's sinds het begin van de metingen. Woensdag had premier Hubert Minnis nog bekendgemaakt dat het aantal doden was gestegen naar twintig, maar ook hij zei toen dat de dodentol waarschijnlijk verder zou oplopen.

Meest gelezen