Foto Kurt

Stormen krijgen nu ook in ons land een naam: "Zo kunnen we mensen beter informeren"

Het KMI heeft beslist om deel te nemen aan het Europees initiatief om voortaan namen te geven aan stormen. "Het voordeel van een naam geven aan een storm is dat we met de massacommunicatie en sociale media de mensen beter kunnen bereiken en informatie kunnen uitwisselen", zegt David Dehenauw van het KMI in "De wereld vandaag".

De Nederlandse meteorologische dienst KNMI heeft vandaag aangekondigd dat de dienst zich aansluit bij de westelijke Europese groep om voortaan namen te geven aan stormen. David Dehenauw van het Belgische KMI meldt dat ook België zich aansluit bij het Europese initiatief om stormen in de toekomst namen te geven. "België sluit zich aan bij de zuidwestelijke groep met Portugal, Spanje en Frankrijk", aldus Dehenauw.

Voor dit jaar is er al een lijst met namen voor stormen vastgelegd, maar België zal vanaf volgend jaar ook namen mogen voorstellen voor stormen die in ons land zouden ontstaan. Het land waar een storm voor het eerst code oranje krijgt, mag de naam geven aan een storm. De andere Europese landen nemen die naam dan over.

"In theorie kan een storm in België ontstaan, maar dat gebeurt niet vaak. Het kan wel dat een storm tot volle wasdom komt boven de Belgische wateren, terwijl de Britten en de Fransen zeggen dat het code geel is. Bij ons zal het code oranje zijn en dan mogen wij de storm een naam geven. De lijst met namen voor dit jaar ligt al vast, maar volgend jaar zullen wij namen mogen voorstellen voor de stormen", zegt Dehenauw.

Op termijn moeten we op Europees niveau een lijst van namen voor stormen gebruiken

Het initiatief om stormen in Europa een naam te geven is een initiatief van de Europese weerdiensten. "Vandaag zijn er nog twee groepen landen, maar op termijn zouden we een Europese lijst voor namen voor stormen gaan gebruiken", aldus Dehenauw.

"Wij hebben ons aangesloten bij de groep van Frankrijk. Dat is beslist omdat we meerdere talen hebben in België. We hebben minder te maken met het Engels, vandaar."

"Het voordeel van een naam geven aan een storm is dat we met de massacommunicatie en de sociale media de mensen beter kunnen bereiken en informatie uit te wisselen. Als je een hashtag gebruikt, is het duidelijk over welke storm het gaat. Ook als je later wil weten wat er gepubliceerd is over de storm, kan je dat eenvoudiger terugvinden", besluit Dehenauw.

Beluister het gesprek met David Dehenauw van het KMI in "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen