JONATHAN VAES

Bevrijdingsfeest of mijnhappening? U kan dit weekend werkelijk overal naartoe, klik hier voor een overzicht

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Zwangere Guy mét klassiek orkest?!

In Brussel vieren ze zaterdag de start van het cultuurseizoen met "United music of Brussels", een parcours door de stad met gratis concerten op heel wat onvermoede plekken. Het meest spectaculaire concert begint al om 14 uur in de Hortahal van BOZAR: Het Belgian National Orchestra (BNO) speelt samen met Zwangere Guy! Hiphop meets klassiek, en u kunt er gratis bij zijn.

Het BNO speelt het "Concerto for cello and wind orchestra" van "terrorist-pianist" Friedrich Gulda. Bekijk hieronder hoe het stuk normaal gezien wordt gebracht (zonder Zwangere Guy):

Nog in Brussel is er zaterdag en zondag het Brussels Gallery Weekend. In zo'n 40 galerieën in de hoofdstad zijn (extra) tentoonstellingen gepland. Zo kunt u in La Patinoire Royale, een van de mooiste plekken van de stad, gaan kijken naar een gratis selectie van 75 jaar Belgische schilderkunst. Terwijl in de Gladstone Gallery, vlakbij het Egmontpark, een kunstwerk staat van Claudia Comte, gemaakt van... brood! Marmer is zo 2018. 

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Waar is dat feestje? Diep in de mijn, dáár is dat feestje

De mijnsluiting van 30 jaar geleden wordt dit weekend herdacht in Beringen, met een heus feestweekend. Limburg houdt het mijnverleden levend met onder andere een gratis avondwandeling (mét lasershow) en optredens op zaterdag. Zondag kunt u de mijnsite gratis bezoeken, en om 20.15 uur wordt de film "Marina" van Stijn Coninx vertoond op het Kioskplein. Die film vertelt het levensverhaal van muzikant Rocco Granata, die als kind naar Limburg verhuisde toen z'n vader ging werken in de Limburgse mijnen.   

Bekijk hieronder het verhaal van de familie van Rocco Granata (fragment uit "Vlaanderen vakantieland"):

Videospeler inladen...

Antwerpen wordt dit weekend (opnieuw) bevrijd!

75 jaar geleden konden de geallieerden Antwerpen bevrijden, dat wordt dit weekend groots herdacht tijdens de zogenoemde Bevrijdingsdagen. De festiviteiten starten zaterdag met een parade die vertrekt aan het Stadspark en eindigt aan het tijdelijke "Bevrijdingsdorp", aan de Scheldekaaien. De tocht begon al op 30 augustus in Bergen en volgt de route van de geallieerden.

Over de Schelde vliegen oorlogsvliegtuigen, en op de rivier varen boten die soldaten overbrachten van het Verenigd Koninkrijk naar Duinkerke, voor de beslissende oorlogsfase. Op zondag kunt u die vliegtuigen en schepen ook bezoeken. Op de luchthaven van Deurne is er een vliegshow, van 13 uur tot 17 uur.

Ook verschillende forten zijn zondag open, zoals het Fort van Oelegem, want het is European Fortress Day. Op die dag worden forten en militaire monumenten in heel Europa opengesteld voor het publiek.

Monumenten kijken in Vlaanderen en Wallonië

Nu we toch over monumenten bezig zijn: vanaf zaterdag kunt u in Wallonië terecht voor de traditionele "Journées du patrimoine", zondag is het ook Open Monumentendag in Vlaanderen.

Een van de meest opmerkelijke monumenten, volgens de organisatie zelf, is het Geerard de Duivelsteen in Gent. Het middeleeuwse pand achter de kathedraal deed lang dienst als archief, maar is nu verkocht. Zondag krijgt u de kans om binnen te kijken. In Mechelen kunt u dan weer naar "De ouwen dok", een voormalig zwembad dat wordt omgebouwd tot luxehotel. De werf is uitzonderlijk toegankelijk (alleen niet voor rolstoelen of kinderwagens). Het zijn maar twee voorbeelden uit een lange lijst, want in zowat elke stad en gemeente zijn er wel monumenten die u zondag verwelkomen, een overzicht vindt u op de site van Open Monumentendag. Prettig weekend!

Meest gelezen