Britse premier Boris Johnson al volop in campagnemodus in Schotland

Of en wanneer er vervroegde verkiezingen komen in het Verenigd Koninkrijk, is nog altijd niet duidelijk, maar de Britse premier Boris Johnson is al volop aan de campagne begonnen. Tijdens een bezoek aan Schotland beloofde hij tientallen miljoenen voor Schotse landbouwers, onder meer om de gevolgen van de brexit op te vangen.

Na een turbulente week waarin Boris Johnson verschillende nederlagen leed in het parlement, trok de Britse premier vandaag naar Schotland. In alle vroegte. Iets na 6 uur vanmorgen bracht hij al een bezoek aan de vismarkt van Peterhead, in het noordoosten van Schotland. Hij bood er mee op een portie kabeljauw, die hij kocht voor 185 Britse pond, een slordige 165 euro. Wellicht iets meer dan de gemiddelde koper ervoor zou betaald hebben...

Daarna trok hij naar een boerderij in Banchory, iets zuidelijker, in de buurt van Aberdeen. Johnson beloofde er nog eens 51,4 miljoen pond (zo'n 57 miljoen euro) voor Schotse landbouwers voor de komende twee jaar. Eerder was hij al met 160 miljoen pond (bijna 180 miljoen euro) over de brug gekomen. Met het geld hoopt Johnson een lang lopend conflict over de verdeling van Europese fondsen binnen het Verenigd Koninkrijk af te sluiten.

AFP

Maar sommigen zien er toch vooral een bewuste campagnezet in. Schotland is een moeilijke regio, aangezien een meerderheid van de Schotten tijdens het brexitreferendum in 2016 tegen de brexit heeft gestemd. Johnsons Conservatieve Partij kreeg er vorige week ook een klap te verduren toen de plaatselijke populaire conservatieve leider Ruth Davidson opstapte uit onvrede met Johnsons brexitstrategie. Er staat dus het een en ander op het spel in Schotland.

Of er vervroegde verkiezingen komen, is intussen nog altijd niet duidelijk. Later vandaag wordt de nieuwe brexitwet die een no-dealbrexit moet uitsluiten, allicht goedgekeurd in het Hogerhuis. Maandag zou Johnson het Lagerhuis opnieuw willen laten stemmen over vervroegde verkiezingen. Maar daarvoor heeft hij een tweederdemeerderheid nodig en de oppositie lijkt nog steeds niet bereid die hem te geven.

AFP

Later vandaag trekt de premier naar Balmoral Castle, het landgoed van de koningin in Schotland, waar hij op audiëntie gaat bij de koningin, met haar zal dineren en er ook zal overnachten. Een jaarlijkse traditie aan het eind van de zomer is dat. Maar Johnson zal het tripje inkorten en keert morgen al naar Londen terug, om zich voor te bereiden op de stemming(en) begin volgende week.

Johnson blijft er hoe dan ook van overtuigd dat hij de geknipte man is om de Britten uit de Europese Unie te halen. In Schotland benadrukte hij dan ook dat hij er niet aan denkt om af te treden. "Ik zal naar de Europese top in Brussel gaan, ik zal er een akkoord sluiten en we zullen op de 31e oktober uit de EU stappen."

"Opschorting parlement is wettig"

Intussen heeft ook een van de hoogste Britse rechtbanken geoordeeld dat de opschorting van het Britse parlement door Johnson niet tegen de wet is. Eerder had ook een Schotse rechter zo geoordeeld. Hoewel er nog beroep mogelijk is, lijkt het erop dat het machtsspel tussen parlement en regering de komende dagen niet op gerechtelijk maar vooral op politiek niveau zal gespeeld worden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen