Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ook Britse Hogerhuis keurt wet goed die brexit zonder akkoord moet tegenhouden

Na het Lagerhuis heeft nu ook het Hogerhuis de nieuwe brexitwet goedgekeurd. Die wet moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder een akkoord met Europa uit de Europese Unie stapt. Maandag volgt een nieuwe episode in het schaakspel tussen regering en parlement: komen er vervroegde verkiezingen of niet?

Moet het nog gezegd? Het hele brexitproces is verengd tot een krachtmeting tussen de Britse regering en het Britse parlement. Europa staat - voorlopig - aan de zijlijn toe te kijken.

In die krachtmeting, dat schaakspel, was het vandaag aan het Hogerhuis - de eerste kamer van het Britse parlement - om een zet te plaatsen. Het Hogerhuis heeft zoals verwacht de nieuwe brexitwet die eerder deze week door het Lagerhuis is aangenomen, goedgekeurd.

Maandag wordt de wet van kracht, nadat hij is ondertekend door de Britse koningin. Premier Boris Johnson is dan van plan om het Lagerhuis opnieuw te laten stemmen over vervroegde verkiezingen, want uitstel vragen aan de Unie ziet hij absoluut niet zitten. Verkiezingen zijn de enige uitweg, meent hij.

Johnson wil die verkiezingen nog voor de brexitdeadline van 31 oktober houden én voor de Europese top van 17 en 18 oktober. Als hij die verkiezingen wint - en dat hoopt en verwacht hij - kan hij dan met een duidelijk mandaat naar de Europese leiders stappen om een beter akkoord uit de wacht te slepen.

Maar de kans is groot dat hij de stemming in het Lagerhuis over de verkiezingen, net als eerder deze week opnieuw zal verliezen. Hij heeft een tweederdemeerderheid nodig en dus de steun van de oppositie. En die is nog steeds niet bereid hem die steun te geven. De oppositie vreest dat Johnson de wet zou terugtrekken mocht hij na de verkiezingen een meerderheid halen en een no-dealbrexit op 31 oktober daardoor toch weer mogelijk zou worden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen