Camera's betrappen vrachtwagens in dorpskern Vlaamse Ardennen

De politie in de Vlaamse Ardennen gaat een camerasysteem gebruiken om het zware vrachtverkeer dat door de dorpskernen rijdt te betrappen. De mobiele camera’s staan nu een maand in Kluisbergen. Daarna volgen Oudenaarde en Kruisem.

In de Vlaamse Ardennen klagen de buurtbewoners van overlast door zwaar vrachtverkeer. Het gebeurt meermaals dat vrachtwagens die te zwaar zijn door de dorpskern rijden. Daarom plaatst de politie nu een mobiele vrachtwagensluis

Mobiele vrachtwagensluis

Een mobiele vrachtwagensluis werkt zoals bij een trajectcontrole. Aan het begin en het einde hangt er dan een camera die de nummerplaat van de vrachtwagen registreert. Daarnaast meet hij ook de hoogte van de vrachtwagen. Op die manier kan de politie dan achterhalen of de vrachtwagen te zwaar is om door de dorpskern te rijden of niet.

“De hoogte van de vrachtwagen is gelinkt aan het gewicht”, legt korpschef Joos Duhamel uit. “Aan de hand van de hoogte krijgen we dan een selectie van potentiële overtreders. We gaan dan aan de hand van hun nummerplaten controleren wat de maximaal toegelaten massa is van de vrachtwagen. Zo kunnen we dan bekijken of het voertuig in overtreding is of niet.”

De mobiele vrachtwagensluis staat nu een maand in Kluisbergen. Daarna volgen Oudenaarde en Kruisem.

 

 

 

Meest gelezen