Expert alternatieve energie brandweer: "Je mag je elektrische auto gerust binnen opladen"

Kurt Vollmacher, expert alternatieve energie bij de brandweer van Gent vindt dat we onze auto gerust binnen mogen opladen. "Als je zegt dat je je auto niet binnen mag opladen, dan moet je ook jouw droogkast, wasmachine en elektrische toestellen buiten zetten", zegt Vollmacher in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hiermee reageert hij op een opiniestuk van Bart Massin dat vandaag op onze website verscheen.

Nu we ons meer en meer verplaatsen met de elektrische fiets of auto laait de discussie over de veiligheid van de batterijen weer op. Hoe gevaarlijk zijn die? En is het nog verstandig om die 's avonds binnen op te laden? Dit jaar vonden er in Vlaanderen en Nederland vijf woningbranden plaats, vermoedelijk veroorzaakt door een kortsluiting in een defecte batterij van een elektrische fiets. Vorige week ging een Tesla die op dat moment niet aan het opladen was in vlammen op.

"Plaats genoeg brandmelders"

In een opiniestuk dat vandaag op onze website verscheen zei Bart Massin dat de brandweer oproept om de elektrische auto buiten op te laden. Massin helpt bedrijven met de transitie naar elektrisch rijden. Expert Vollmacher is het daar niet mee eens. Volgens hem mag je gerust je auto binnen opladen. "Als je zegt dat je je auto niet binnen mag opladen, dan moet je ook jouw droogkast, wasmachine en elektrische toestellen buiten zetten", zegt Vollmacher in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar elk toestel dat onder spanning staat brengt risico's met zich mee."

Vollmacher zegt dat we ons gezond verstand moeten gebruiken. We moeten voldoende rookmelders in ons huis plaatsen en ervoor zorgen dat we een mogelijke brand tijdig kunnen detecteren. "Maar nu oproepen dat het niet mag (de auto binnen opladen, red.) is te kort door de bocht", zegt Vollmacher.

Volgens hem is er een verschil tussen de batterij van een elektrische fiets en die van een auto. "De batterij van een fiets heeft minder goede sturing naar veiligheid. Een autobatterij is normaal gezien goed beveiligd. Als er zich een kortsluiting voordoet, wordt de batterij automatisch uitgeschakeld", legt Vollmacher uit.

Maar nu oproepen dat het niet mag (de auto binnen opladen, red.) is te kort door de bocht.

Kurt Vollmacher

Vollmacher waarschuwt ook voor slecht geïnstalleerde zonnepanelen omdat er in Nederland jaarlijks verschillende zonnepanelen in brand vliegen. Dat heeft volgens hem met twee dingen te maken. "De stukjes waarmee men zonnepanelen aan elkaar verbindt kunnen snel opwarmen en in brand vliegen, ga dus best naar een erkende installateur. Daarnaast zijn sommige zonnepanelen verwerkt in het dak. Die genereren veel warmte en kunnen in brand vliegen." 

Meest gelezen