Fost Plus bouwt 3 sorteercentra om plastic uit nieuwe pmd-zak beter te sorteren

Fost Plus, de organisatie die instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval, gaat 300 miljoen euro investeren in de bouw van drie nieuwe sorteercentra in ons land. Die zijn nodig, omdat in heel wat gemeenten nu veel meer plasticafval in de pmd-zak mag, zoals botervlootjes, yoghurtpotjes en plastic folies. Maar al die verschillende soorten plastic moeten eerst weer gescheiden worden om ze achteraf te kunnen recycleren. 

Sinds april wordt de nieuwe pmd-zak stelselmatig ingevoerd in België. Op heel wat plaatsen mogen er nu al andere soorten plastic verpakkingsafval in de blauwe zak, zoals botervlootjes, yoghurtpotjes en plastic zakken en folies. Tegen 2021 moet het hele land overgeschakeld zijn.

Maar al die nieuwe soorten plastic moeten na ophaling bij ons thuis weer gescheiden worden van elkaar. "Dat is belangrijk om ze achteraf goed te kunnen recycleren", zegt directeur Patrick Laevers. "Maar daarvoor zijn nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken nodig. Daarom investeren we nu 300 miljoen in de bouw van drie nieuwe sorteercentra."

Die komen in Willebroek, Evergem (nabij Gent) en in Ghlin (bij Bergen) en zullen respectievelijk worden uitgebaat door de afvalverwerkingsbedrijven Indaver, Prezero en Suez/Valodec. De nieuwe installaties worden binnen anderhalf jaar gebouwd en zouden tegen begin 2021 in gebruik moeten zijn.

De nieuwe sorteercentra zullen goed zijn voor het sorteren en verwerken van 140.000 ton pmd per jaar,  en 250 nieuwe jobs met zich meebrengen.

Meest gelezen