AFP or licensors

Helft minder migranten van Mexico naar de VS na akkoord tussen beide landen

De migratie over de Mexicaanse grens naar de Verenigde Staten is de voorbije drie maanden met meer dan de helft afgenomen. Dat zegt de Mexicaanse regering. Een akkoord met de VS is daar de oorzaak van.

Op 7 juni sloot Mexico een akkoord met de Verenigde Staten waarin het beloofde zijn noordergrens (met de VS) en zuidergrens (met Guatemala) beter te zullen bewaken. Sindsdien zet Mexico 25.000 manschappen van zijn nationale garde in aan beide grenzen.

Met resultaat, zo kondigde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard vandaag aan. Terwijl de Amerikaanse grenspolitie in mei nog meer dan 144.000 mensen oppakte die de grens met Mexico illegaal waren overgestoken, waren dat er volgens Ebrard in augustus nog maar 63.000 meer. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador sprak op een persconferentie van "goede resultaten".

Met het akkoord kon Mexico voorkomen dat de VS sancties oplegde in de vorm van invoerrechten. Het Latijns-Amerikaanse land verbindt er zich in de overeenkomst toe de toestroom van Latijns-Amerikaanse migranten naar de VS in te dammen.

Volgens de overeenkomst zou er binnen negentig dagen een beslissing over verdere maatregelen vallen als de verwachte resultaten zouden uitblijven. Deze termijn liep gisteren af. Dinsdag komen afgevaardigden van beide regeringen in Washington bijeen om de resultaten van het akkoord te evalueren. Ebrard zal daar naar eigen zeggen drie eisen stellen aan de VS: meer investeringen in de ontwikkeling van de regio, opvoering van de strijd tegen het rechtse terrorisme in de VS en maatregelen tegen de wapensmokkel van de VS naar Mexico.

Meest gelezen