"Ik begrijp dat "I was made for lovin’ you" niet voor iedereen even goed smaakte"

Excentrieke kleren en opvallende make-up, waardoor hun gezichten verscholen bleven achter angstaanjagende maskers, om zo aan de rockmuziek die ze brachten nog een extra dimensie toe te voegen. Maar aan de 'shockrock' van Kiss - "We wilden een band vormen die er uniek uitzag. Daar hadden we alles voor over." - werd 40 jaar geleden plots een bombastische discodreun toegevoegd, wat resulteerde in de wereldhit "I was made for lovin’ you". Niet iedereen kon de vette discosaus even goed smaken, zelfs bandlid Gene Simmons "haatte het lied", zoals hij in 2018 toegaf. Maar Kiss groeide wel uit tot een van de succesvolste bands aller tijden. 

Kiss werd in de eerste helft van de jaren 70 opgericht en bestond uit leadzanger Paul Stanley, de gitaristen Gene Simmons en Ace Frehley en drummer Peter Criss. Het succes van hun aanvankelijk rauwe glamrock resulteerde in 1979 in de wereldhit "I was made for lovin’ you", met duidelijke invloeden van de toen immens populaire discomuziek.

Paul Stanley: ""I was made" werd uitgebracht op een moment dat we ons ietwat verloren voelden: we waren op een punt gekomen dat we eigenlijk niet meer goed wisten waar Kiss voor stond. En waarom we deden wat we deden. Kortweg, we werden opgeslorpt door het succes en alle slechte dingen die daarmee samenhingen. Het rock-element raakte wat op de achtergrond en we wilden eigenlijk wel wat door een breder publiek geaccepteerd worden." (Brave Words, mei 2015)

"Door de film "Saturday Night Fever" dacht iedereen dat men in disco's in Amerika uitbundig stond te dansen in witte pakken. Zo was het niet. Het was seks, het was gekte. Mensen die van het leven genoten en grenzen opzochten. Als wij naar zulke plaatsen gingen, dan hoorden we mensen zingen over wat ze nu, vanavond, gingen doen. "I was made for lovin' you" gaat over vanavond. Over nu." (Top 2000 A Gogo, december 2017)

"Ik hing in die tijd nogal veel rond in 'Studio 54' en ik dacht: "Hé, zulke liedjes kan ik ook schrijven." Want de liedjes daar gingen almaar over 'Tonight', het heden, en niet over hoe de toekomst zou zijn. Ik ben dan thuis beginnen tokkelen op mijn drumcomputer. Het eindresultaat was niet wat ik vooraf gehoopt had, maar wel goed genoeg. Het nummer werd een gigantische hit. Ik begrijp wel dat dat lied niet voor iedereen even goed smaakte." (Brave Words)

"Je moet niets diepgaands in dat nummer zoeken. Het is zo simpel: ik wil je vanavond gelukkig maken. Ik wil je laten genieten. We zijn ervoor gemaakt om elkaar lief te hebben en we kunnen niet genoeg krijgen van elkaar. Dat is universeel. Dat is seks. Dat is passie. Als je naar een groep wil luisteren die de oorlog wil stoppen of een einde aan de hongersnood wil maken, nee, zo’n groep zijn we niet." (Top 2000 A Gogo)

Gene Simmons: "Ik vroeg aan Paul of hij voor de groep een nummer geschreven had en hij zei: "Ja hoor, het gaat van 'Tonight'". "Wow, da’s cool. Hoe gaat het verder?", reageerde ik. "I’m gonna give it all to you." "Jaja, ik begrijp wat je met 'it' bedoelt" "In the darkness." "Geweldig!" "There’s something I wanna do." "Ja, ik weet wat dat 'iets' is!" Ik vond het ronduit grandioos. Ik vroeg dan welk gedeelte ik moest zingen. "Do, do, do, do, do, do, do, do." "Je houdt me voor de gek. Meen je dat echt? Moet ik gaan zingen zoals mijn oma?"" (OK! Magazine, oktober 2018)

"Ik vind het verschrikkelijk om dat lied almaar te brengen. Tijdens optredens springen ze als Bijbelse sprinkhanen op en neer, gaan ze helemaal uit hun dak, met al hun tatoeages en ijzerstukken. Ik haat dat lied gewoon." (OK! Magazine)

"Als ik me goed herinner, dan hebben we 2 hits gehad: een of andere ballade en dat dansding, "I was made for lovin’ you". Dat is alles. Nee, ik kan geen enkele reden verzinnen waarom Kiss zo populair geworden en gebleven is." (Forbes, mei 2016)

Ook in Vlaanderen bereikte "I was made for lovin’ you" midden 1979 de hoogste positie in de hitparade en werd het zelfs een van de best verkochte singles van dat jaar. Enkel Julio Iglesias en ABBA deden in 1979 beter:

Meest gelezen