Minister Ben Weyts: "Voor West-Vlaanderen lijkt rendez-voushotel belangrijker dan redders aan zee"

Het zit er bovenarms op tussen de provincie West-Vlaanderen en Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts (N-VA). Aanleiding is de financiering van de kustreddingsdienst IKWV. Het provinciebestuur heeft de redders jarenlang gesubsidieerd, maar mag dat nu niet meer doen. Dus vraagt het dat Vlaanderen meer betaalt, maar minister Weyts kaatst de bal terug: "Een provinciebestuur mag zelf beslissen waar het zijn geld insteekt. Als een rendez-voushotel belangrijker is dan de redders, dan stel ik me daar vragen bij."

De kustreddingsdienst IKWV maakt zich zorgen over zijn financiering: de redders vrezen dat ze het zonder de subsidies van de provincie West-Vlaanderen zullen moeten doen. De provincie subsidieert elk jaar voor 250.000 euro.

Voor alle Vlamingen

"Provincies mogen sinds de afslanking van de provincies niet meer zetelen in een intercommunale en IKWV is een intercommunale", legt gedeputeerde van toerisme Sabien Lahaye-Battheu uit. "Maar toch zou de provincie volgens Vlaanderen moeten blijven subsidiëren, terwijl er echt niet alleen West-Vlamingen in de zee zwemmen!"

"De provincie zal de redders niet in de steek laten", benadrukt Sabien Lahaye-Battheu. "Wij hebben voor dit jaar 250.000 euro betaald voor de redders en gaan dat ook volgend jaar weer doen, als Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Want het is de bevoegdheid van Vlaanderen nu, dus moet de minister betalen!"

Centen voor veiligheid

Of de minister dat zal doen, is bij lange niet zeker. "Want de provinciebesturen kunnen wél nog altijd zelf blijven beslissen waar ze hun geld aan uitgeven", reageert minister Weyts. "Als de Vlaamse overheid extra middelen moet reserveren om te investeren in de redders, dan vraag ik me af wat het nut van de provincies nog is."

Om de centenkwestie te kaderen: het provinciebestuur betaalt dus 250.000 euro voor de kustreddingsdienst en de Vlaamse overheid 120.000 euro. Dat is samen nog geen tiende van wat de kustgemeenten betalen voor de redders. Want de tien kustgemeenten trekken samen meer dan 4 miljoen euro uit om de veiligheid van iedereen aan zee te garanderen dankzij de redders.

(lees verder onder de foto)

Rendez-voushotel

En wat is dat dan nog met dat rendez-voushotel, waar de minister naar verwijst? Wel, dat hotel, Domaine 10, ligt in Schore bij Middelkerke. Het kreeg ooit subsidies van provinciaal toerismebedrijf Westtoer. En daar merkt gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu nog fijntjes over op dat "de betaling gebeurde omdat de aanvraag aan alle voorwaarden van het nieuwe logiesdecreet van Vlaanderen voldeed". En dat logiesdecreet werd ingevoerd door, jawel, Vlaams minister van Toerisme, Ben Weyts.

Meest gelezen