AFP or licensors

Multinationals bannen Braziliaans leer uit protest tegen bosbranden Amazonewoud, vlak voor regionale top

H&M zal voorlopig geen leer meer aankopen uit Brazilië. De kledingketen doet dat uit protest tegen de branden in het Amazonewoud. Ook het schoenenmerk Timberland had al beslist om geen Braziliaans leer meer te gebruiken. Aan de vooravond van de regionale top over het Amazonegebied in Colombia was er gisteren ook protest in de straten van Rio de Janeiro, uit verontwaardiging over de aanpak van de Braziliaanse overheid.

De regionale top van de Amazone-landen start deze namiddag in de Colombiaanse stad Leticia, bij het drielandenpunt met Peru en Brazilië. Het zijn de presidenten van Colombia, Ivan Duque, en Peru, Martin Vizcarra, die alle Zuid-Amerikaanse landen met een deel van het Amazonewoud op hun grondgebied bijeengeroepen hebben.

Het grootste deel van dat regenwoud, zo’n 60%, ligt op Braziliaans grondgebied. Andere Amazone-landen zijn Colombia, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Peru, Suriname, Guyana en Frans-Guyana. Schuiven straks mee aan tafel: de presidenten van Ecuador, Lenin Moreno, en Bolivia, Evo Morales, en ook de vicepresident van Suriname, Ashwin Adhin.

De omstreden Braziliaanse president Jair Bolsonaro zal niet naar Colombia reizen om medische redenen, zo klinkt het. Bolsonaro stuurt z’n minister van Buitenlandse Zaken naar Leticia en is van plan om deel te nemen via video-conferentie.

We moeten in actie schieten om het Amazonewoud te beschermen, op nationaal, regionaal en globaal niveau

Carlos Holmes Trujillo, Minister van Buitenlandse Zaken Colombia

Colombia hoopt dat de top een “Pact voor de Amazone” zal opleveren, met afspraken over concrete acties ter bescherming van ’s werelds belangrijkste tropische regenwoud, dat essentieel is voor het klimatologisch evenwicht van onze planeet. “De top moet ervoor zorgen dat we in actie schieten om het Amazonewoud te beschermen, zowel op nationaal, regionaal als globaal niveau”, verkondigde de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, gisteravond op een persconferentie.

“Wereldwijd wordt er opgeroepen om het regenwoud beter te beschermen en daarom is er nood aan vooruitgang op technologisch vlak en een betere coördinatie van acties voor het behoud van de Amazone", aldus Trujillo.

Net vandaag laat kledingketen H&M weten dat het voorlopig geen leer meer zal kopen uit Brazilië. Vorige week besliste het schoenenmerk Timberland ook al om geen Braziliaans leer meer te gebruiken. Met de tijdelijke boycot wil H&M garanties afdwingen dat het Braziliaans leer niet bijdraagt tot de ontbossing van het regenwoud.  Veel van de branden die het Amazonegebied momenteel teisteren, zijn immers aangestoken door boeren, die stukken bos platbranden om het land geschikt te maken voor veeteelt en akkerbouw.  De boycot door H&M lijkt vooral symbolisch, want ze halen maar een klein deel van hun leer uit Brazilië. 

AFP or licensors

Meest gelezen