AP

Queen of Rap, vuilgebekte diva en binnenkort mama die thuis blijft: wie is Nicki Minaj ?

Rapster Nicki Minaj (36) heeft op Twitter haar afscheid van de muziek aangekondigd, maar of ze ook voorgoed van de muzikale radar verdwijnt, is hoogst twijfelachtig. De Queen of Rap wil nu een gezin stichten. Wie is deze superster die bekend is van hits als "Starships", "Anaconda" en "Super bass" en van ruzies met Cardi B, Mariah Carey en Miley Cyrus? 

Nicki Minaj (echte naam: Onika Tanya Maraj) wordt op 8 december 1982 geboren in Saint James, een buitenwijk van Port of Spain in Trinidad en Tobago, een eilandenstaat in het Caraïbische gebied, ten noorden van Venezuela. Tot haar 5e woont ze daar bij haar grootmoeder terwijl haar ouders een woning zoeken in New York. Opgroeien doet ze uiteindelijk in de wijk Queens in New York. 

"Nicki Minaj is een rapster van het provocerende type. Ze begon als undergroundrapper en na drie succesvolle mixtapes ("Playtime is over", "Sucka free" en "Beam me up Scotty") die ze vanaf 2007 uitbracht, wordt ze ontdekt door de Amerikaanse rapper Lil Wayne", legt MNM-dj Anushka Melkonian die op donderdag "UrbaNice" presenteert met Brahim, uit. In 2009 tekent Minaj een platencontract bij het label van Lil Wayne Young Money Entertainment, een onderdeel van Motown. 

In 2010 komt haar eerste album "Peak friday" uit. In oktober van dat jaar schrijft ze ook geschiedenis door als eerste vrouwelijke solo-artiest met zeven songs tegelijkertijd in de Billboard Hot 100 te staan. Ze is ook de eerste vrouw die in de MTV's Annual Hottest MC list wordt opgenomen. Haar tweede album "Pink friday: Roman reloaded" komt in 2012 uit en komt in verschillende landen op nummer 1 binnen. 

Bekijk de clip van "Starships" uit het album "Pink friday: Roman reloaded":

Kleurrijke outfits, pruiken, massa's make-up en alter ego's

Minaj valt van bij het begin van haar carrière op door haar extravagante, kleurrijke outfits, pruiken en massa's make-up.  In haar raps gebruikt ze vaak alter ego's en verschillende accenten. Al van tijdens haar jeugd zou ze alter ego's bedacht hebben om te ontsnappen aan haar ouders die vaak ruzie maakten.  

Muzikaal is ze beïnvloed door artiesten als Lisa Lopes, Missy Elliot, Lil Wayne, Lauryn Hill, Natasha Bedingfield, Jay Z, Britney Spears (in wier voorprogramma ze ooit stond), Lady Gaga en Madonna.  Met talloze grote namen werkte ze intussen ook al samen, onder anderen met David Guetta, Justin Bieber en Ariana Grande. 

Ze is de beste vrouwelijke rapper, er is niemand zo goed als zij.

Madonna

Nicki Minaj heeft vaak de titel "Queen of Rap" mee gekregen en ze wordt door veel critici gezien als een van de meest invloedrijke vrouwelijke rapartiesten.  Haar idool Madonna zei ooit over haar: "Ze is de beste vrouwelijke rapper, er is niemand zo goed als zij". "Het is heel raar dat ze zich zou terugtrekken", vindt Melkonian. "Ik kan me de urban-wereld zonder haar niet voorstellen." 

Vetes met artiesten als Miley Cyrus, Lil'Kim en Cardi B

Minaj neemt in haar rauwe, seksueel geladen raps geen blad voor de mond. Ze staat bekend om haar koppig vasthouden aan uitgesproken meningen. Geregeld komt ze ook in het nieuws met conflicten met collega-artiesten. Zo wordt ze er al in 2007 door Lil' Kim van beschuldigd dat ze haar imago gestolen heeft. "Als je mijn swag (houding, stijl, ...) gaat stelen, moet je me betalen. Jij helpt mij, ik help jou. Zo werkt het bij mij", zei Lil'Kim toen. De single "Roman's revenge" van Eminem, met Nicki Minaj, zou een antwoord geweest zijn op die aantijgingen. 

Mogelijk heeft ze het er moeilijk mee dat de jongere generatie nu meer aandacht krijgt. 

Anushka Melkonian

Collega-rapper Cardi B (links op foto hieronder) gooit in 2018 dan weer een schoen naar Nicki Minaj (rechts op foto hieronder) tijdens een after party van de New York Fashion Week omdat Minaj op sociale media commentaren geliket zou hebben waarin gesteld werd dat Cardi B niet in staat zou zijn om voor haar jonge dochter te zorgen. 

Met Cardi B heeft Minaj wel vaker ruzie. Want zoals Lil 'Kim zich ooit bedreigd voelde door Minaj, lijkt Minaj zich zelf bedreigd te voelen door wie jonger is. "Minaj heeft het pad geëffend voor de jongere generatie", legt Melkonian uit. "Volgens haar hebben zij het makkelijker dan zij. Minaj kreeg vroeger bijvoorbeeld vaak commentaar op haar outfits. Nu is dat allemaal genormaliseerd. Cardi B heeft intussen ook al een Grammy voor beste hiphopalbum gewonnen, een prijs die Minaj nog niet in de wacht gesleept heeft. Ze heeft daar toen ook nogal jaloers over getweet: dat het niet meer om talent ging bij de Grammy's. Mogelijk heeft ze het er moeilijk mee dat de jongere generatie nu meer aandacht krijgt en dat er dus minder aandacht is voor haar."  Want hoewel beide dames ontkennen dat er sprake is van enige rivaliteit, is het in hun songteksen overduidelijk. 

Minaj heeft wel al een reeks andere prijzen op haar kast staan, onder meer zes American Music Awards, tien BET (Black Entertainment) Awards, zeven BET Hip Hop Awards, vier Billboard Music Awards, vier MTV Video Music Awards en vijf MTV Europe Music Awards.  Ook haar albums deden het erg goed. 

Tijdens de MTV Video Music Awards van 2015 zegt Minaj op het podium: "En nu terug naar de bitch die vanalles over mij te zeggen had in de pers: Miley."  Cyrus zei achteraf dat ze in een kranteninterview verkeerd geciteerd was toen ze het over Minaj had.  En ook met Mariah Carey, met wie Nicki Minaj in 2012 samen in de jury van "American idol" zit, heeft ze het zowel voor als achter de schermen geregeld aan de stok. 

Stoppen op een hoogtepunt of toch niet?

Dat Minaj nu aankondigt dat ze -minstens tijdelijk- afscheid neemt, kan volgens Melkonian verschillende verklaringen hebben. "Wat wel klopt is dat Nicki Minaj er nooit een geheim van gemaakt heeft dat ze een grote kinderwens heeft. In het nummer "All things go" (uit 2014) zegt ze al "As long as 7 years from now, I'm taking my daughter to preschool" (Binnen 7 jaar breng ik mijn dochter naar de peuterschool)." 

In datzelfde nummer onthult Nicki Minaj ook dat ze als tiener een abortus onderging. En hoewel het haar blijft achtervolgen, staat ze nog steeds achter die beslissing. 

Een mogelijk andere reden kan zijn dat Minaj op een hoogtepunt wil stoppen, hoewel die piek misschien zelfs al net voorbij is want in 2018 deed haar vierde album "Queen" het minder goed dan verwacht en annuleerde ze ook een Noord-Amerikaanse tournee.

Dit voorjaar stond ze in ons land wel nog in Paleis 12 in Brussel. "Daar kwam ze bijna twee uur te laat op, zonder er ook maar iets over te zeggen", zegt Melkonian die er bij was. "Het optreden leek vooral te draaien rond de outfit-wissels. Ik had niet echt het gevoel dat ze toen veel zin had om er een spetterende show van te maken." 

Nicki Minaj staat erom bekend dat ze vaak random dingen zegt die achteraf niet waar blijken te zijn. 

Anushka Melkonian

Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone vestigde er al de aandacht op dat je "pensioen" aankondigen een vaak gebruikte carrière-move is in de hiphopwereld. En ook Melkonian acht de kans reëel dat het maar om een tijdelijke pauze gaat voor Minaj. "Het kan zeker dat ze nog terugkomt. Ik denk niet dat ze voor eeuwig gaat stoppen. Ze zal waarschijnlijk wel een pauze nemen nu en een hele tijd niets op sociale media plaatsen. Daarbij staat ze er ook om bekend dat ze vaak random dingen zegt die achteraf niet waar blijken te zijn, dus het kan alle kanten uit." 

AP

Meest gelezen