"Oei, ik besef nu pas dat mijn moeder mij een orgasme zag faken"

Dertig jaar geleden maakten ook de Europese bioscoopbezoekers kennis met de romantische komedie "When Harry met Sally…", toen de film getoond werd op het prestigieuze "Festival du Cinéma Américain de Deauville". Een prijs won de film, die enkele maanden eerder al in de VS in wereldpremière gegaan was, op dat festival in september 1989 in Frankrijk niet. Maar succes was verzekerd, zeker omdat een van de opmerkelijkste, en grappigste, scènes al danig over de tongen gegaan was. En die scène, waarin Sally, rol van Meg Ryan, een orgasme in een restaurant 'faket' voor de ogen van Harry, rol van Billy Crystal, leverde bovendien een van de opvallendste filmquotes ooit op: "I'll have what she’s having." Met dank aan de moeder van de regisseur van dienst.

Niet dat Estelle Reiner, de moeder dus van regisseur Rob Reiner, een grote rol in "When Harry met Sally…" aangeboden gekregen had. Estelle had nochtans al rollen op haar palmares staan naast Dom DeLuise ("Fatso") en Steve Martin ("The man with the two brains"). Maar dit keer beperkte haar rol zich tot klant in een restaurant. Juist die rol maakte haar wereldberoemd.

Rob Reiner: "We hebben hard aan die scène gewerkt. En het was Billy die met het idee van die zin "I'll have what she’s having" op de proppen kwam. Ik vond dat een oudere Joodse vrouw de klant moest spelen die die zin zou uitspreken en zo kwam ik bij mijn moeder terecht. Ik heb haar dan gezegd: "Weet je, die scène zal behoorlijk grappig zijn, met jouw zin als kers op de taart. Maar als het toch niet zo is, en niet zo goed is als hetgeen Meg aflevert, dan haal ik hem er bij de montage misschien nog wel uit." Ze reageerde met: "Och, dat is oké. Zolang ik maar met jou de dag mag delen." En ja, ze kwam naar Katz’s Deli, bestelde een hotdog en de rest is filmgeschiedenis.” (The daily beast, juli 2014)

"Ik zei tegen mijn moeder: "Die laatste zin, dat moet het hoogtepunt worden, moet de kijker van zijn sokken blazen, de scène naar een nog hoger niveau tillen." Ze vond het allemaal oké en daagde dan ook heel ontspannen op in het restaurant. Dat mijn moeder daarmee zo bekend geworden is, toch wel vreemd, niet?" (AOL Build Series, juli 2014)

"Om te tonen wat ik wilde in die scène ben ik tegenover Billy gaan zitten. Ik ben op de tafel beginnen slaan, en opnieuw, en opnieuw, terwijl ik "Ja! Ja! Ja!" uitschreeuwde. Daarna zei ik tegen Billy: "Oei, ik besef nu maar pas dat ik voor de ogen van mijn moeder een gigantisch orgasme gehad heb." Billy maakt er nu nog altijd grappen over." (The daily beast)

Meg Ryan: "Rob bleef me maar aanmoedigen om zoveel mogelijk geluid te produceren en meer gekreun te laten horen. En dat allemaal terwijl Estelle toekeek." (People, juli 2019)

Billy Crystal: "Toen Rob tegenover me zat, deed hij alsof hij een orgasme kreeg waarop zelfs King Kong jaloers zou zijn. Daarna beginnen alle figuranten te applaudisseren. Rob neemt me daarna even apart en zegt me: "Ik had dat niet mogen doen." "Maar nee, Meg zal dat goed doen", reageerde ik. Maar hij zei me dat hij niet om Meg bezorgd was, maar om zijn moeder. "Ik heb juist een orgasme gehad met mijn moeder erbij", klaagde hij.” (Today, september 2013)

Rob Reiner: "Ik vind die scène nog altijd zo leuk! Het is zelfs zo ver gekomen dat je aan die tafel in de betreffende  Katz’s Deli uit de film kan gaan zitten. En wat doen de klanten dan? Die doen die scène na. Op YouTube circuleert er zelfs een filmpje waarop te zien is dat meerdere verschillende vrouwen een orgasme in het restaurant 'faken'. Om dan nog te zwijgen van het feit dat mijn moeder een van de meest iconische zinnen ooit in de filmgeschiedenis uitgesproken heeft. Waardoor de naam van Estelle Reiner naast die van bijvoorbeeld Clark Gable (met de zin "Frankly, my dear, I don’t give a damn" uit "Gone with the wind", red) pronkt." (The daily beast)

"Mijn moeder heeft toch wel het grappigste moment aan een van de, volgens mij toch, grappigste filmmomenten ooit mogen toevoegen." (People)

Geniet nogmaals van deze scène, inclusief de legendarische slotzin van Estelle Reiner:

Meest gelezen